Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Recomandarea expertului: Dacă vreți să vă procurați o locuință, faceți-o în 2019

Economistul Veaceslav Ioniță afirmă că anul 2019 este unul prielnic pentru cei care vor să-și procure o locuință, dar nu au suficienți bani. Și asta pentru că creditele ipotecare oferite de băncile comerciale sunt, cu adevărat, o soluție pentru această categorie de cetățeni.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik, Sergiu Praporșcic. Veaceslav Ioniță afirmă că în Republica Moldova ipoteca a devenit un instrument sigur de creditare bancară. Iată de ce, în ultimii ani, dar mai ales în 2018, tot mai mulți oameni au recurs la ipotecă. 

Cum se explică explozia ipotecară din 2018?

Ioniță afirmă că băncile au început să acorde tot mai multe credite ipotecare după criza din sistemul financiar-bancar din 2014.

Cum să procurăm un imobil la ipotecă și să nu ajungem sclavul băncilor pe viață

"În general, în ultimii ani de zile, băncile rezervau din portofoliul lor pentru domeniul construcțiilor de credite o sumă stabilă de bani: 3-3,5 miliarde de lei pe an. Mai mult de jumătate din acești bani, băncile le ofereau firmelor de construcții. Însă firmele de construcții, care se creditau de la bănci cam cu 1,5 miliarde de lei în 2012-2014, când a venit criza, ele, din varii motive, s-au confruntat cu mari problem. Astfel că peste 30 la sută din toate creditele date firmelor de construcții s-au dovedit a fi credite neperformante. Băncile nu-și puteau scoate banii. Așa că în ultimii ani de zile, în 2015-2016-2017, băncile au încercat să-și rezolve problemele cu firmele de construcții. Totodată, în această perioadă, volumul creditelor acordat firmelor de construcții a fost redus de către băncile comerciale în jumătate, de la 1,5 miliarde de lei la 600 de milioane de lei. Doar în 2018 avem o ușoară creștere de 700 de milioane de lei", afirmă expertul.

În Republica Moldova băncile nu au ce să facă cu banii

Veaceslav Ioniță afirmă că sistemul bancar din Republica Moldova are un mare surplus de lichidități. Iată de ce băncile au dat undă verde creditelor ipotecare.

"în Republica Moldova băncile nu au ce să facă cu banii. În prezent surplusul de lichidități din sistemul bancar este de 28 de miliarde de lei! Piața de creditare a căzut începând cu anul 2014 și până în februarie 2018. De la 47 de miliarde de lei, care a fost maximum înregistrat la sfârșitul lui 2014, până la 32 de miliard de lei, în februarie 2018. Și doar în 2018 sectorul bancar și-a majorat portofoliul de creditare cu 3,5 miliarde de lei", spune Ioniță.

Expertul afirmă că majorarea portofoliului de creditare a devenit posibilă grației creditelor ipotecare.

Incredibil: Câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii pentru o locuință

"Care a fost găselnița lor? Soluția a fost populația. De fapt, portofoliul creditelor acordate populației a crescut constant în ultimii ani: de la 1,5 miliarde în 2013 la 2,6 miliarde de lei în 2017. Iar în 2018, după ce Guvernul a lansat Programul Prima Casă, s-a înregistrat o explozie a creditelor ipotecare date populației de la 2,6 până la 3,9 miliarde de lei. În 2018, din 20 de mii de apartamente care au fost procurate, tocmai 8 mii de apartamente au fost procurate prin ipotecă, inclusiv și prin Programul Prima Casă (aproximativ o mie de apartamente). Oamenii și-au asumat riscurile ipotecii", afirmă expertul. El a precizat că Programul Prima Casă are meritul de a fi făcut publicitate pentru ipoteca, ca mecanism de creditare și achiziționare a unui imobil.

Ioniță: Corupția din industria imobiliară și riscurile majore pe care le comportă

Veaceslav Ioniță afirmă că trei factori au impulsionat creșterea creditelor ipotecare. 

În primul rând, firmele de construcții au o grămadă de clădiri pe care trebuie să le vândă și, deși cererea a crescut, firmele de construcții nu au majorat prețul pentru că au nevoie de bani că să iasă din criză și sunt uscate de lichidități.

În al doilea rând, la ipotecă creditul este acordat de bănci în lei și iese ieftin.

Și, în al treilea rând, dar nu în ultimul rând, băncile nu au ce să facă cu banii pentru că au 28 de miliarde de lei cu care nu are ce să facă, care stă ca o piatră deasupra bancherilor. "Ca să înțelegeți despre ce este vorba, Banca Națională a fost nevoită să ia acești bani și să-i blocheze pe conturile ei. Și Banca Națională a plătit dobândă băncilor comerciale, doar anul trecut, în valoare de 600 de milioane de lei", a precizat Ioniță.

"Respectiv, s-au întrunit trei factori de bază, oamenii care vor să-și cumpere casă și au bani, doar că nu în de ajuns, dar au să-i aibă în viitor. Ei sunt încurajați și de faptul că apartamentele sunt ieftine. Băncile nu au ce să facă cu banii și firmele de construcții care oferă acum apartamente la un preț minim istoric. Asta a dus la explozia creditelor ipotecare. O astfel de explozie a mai avut loc în anii 2007-2008", afirmă expertul.

Cetățeanul este cel mai bun de plată

Statisticile nu mint: Economia Republicii Moldova, pe marginea prăpastiei – Ce urmează

"Putem spune că după 10 ani de stagnare în finanțarea industriei construcțiilor, lucrurile au revenit la normalitate. Spre exemplu, portofoliul creditelor pentru construcții a fost, în 2008, de 3,5 miliarde de lei, iar în 2017 – 3,2 miliarde de lei. Practic, în 10 ani de zile, portofoliul de credite pentru industria construcțiilor a fost în jur de 3 miliarde de lei. Și doar în 2018 am avut o explozie de până la 4,7 miliarde de lei, adică apropie de 5 miliarde de lei. Deci, băncile au identificat o găselniță – să crediteze cetățenii. Cetățeanul este cel mai bun de plată. Dacă creditele neperformante în economie ajung la 20-30 la sută, atunci la populație 2-3 la sută. Deci, oamenii întorc toți banii. Plus la aceasta, a fost modificată legislația privind ipoteca și banca foarte ușor intră în posesia imobilului în caz că cel ce se împrumută intră în incapacitate de plată. Deci, banca nu riscă", a constatat expertul economic.

Veaceslav Ioniță este de părere că 2019 va fi un an la fel de favorabil contractării creditelor ipotecare ca și 2018. Iată de ce el le recomandă celor care vor să-și cumpere la ipotecă un imobil să facă acest lucru în acest an: "Recomandarea pentru cei care vor să-și rezolve problema locuinței: să o facă în 2019".