Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultima oră: Iată când se va convoca Parlamentul ales pe data de 24 februarie

Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire. Cetățenii Republicii Moldova au ales, pe data de 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Parlamentul de legislatura a X-a se va convoca în ședința de constituire în cel mult 30 de zile de la alegeri. Potrivit articolului 63 (2) din Constituția Republicii Moldova, Parlamentul se întrunește la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.

Stabilit: Așa vor fi repartizate cele 101 fotolii de deputat după alegerile parlamentare

Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura precedentă, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.

La prima ședință preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

După constituirea legală a Parlamentului se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.

Președintele țări, Igor Dodon, a declarat după validarea de către Curtea Constituțională a rezultatelor alegerilor că urmează să convoace ședința de constituire a noului Parlament până pe 25-26 martie.

Guvernul Pavel Filip și-a încheiat mandatul

Cetățenii Republicii Moldova au ales, pe data de 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

Astfel, după validarea mandatelor, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a XXI-a vor fi împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații – 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.