Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce riscă cetățenii străini care introduc în Moldova mașini ce nu le aparțin

Fraude cu folosirea cetățenilor străini. Aceștia sunt atenționați să nu accepte trecerea hotarului la volanul mașinii unei alte persoane.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 mar – Sputnik. În contextul sporirii numărului de plângeri parvenite din partea cetățenilor nerezidenți, cu precădere români, care au devenit pasibili de răspundere contravențională și materială pentru mașinile cu numere de înmatriculare străine, introduse în țară la rugămintea altor persoane, Serviciul Vamal intervine cu o serie de atenționări.

Conform prevederilor legale, termenul maxim de aflare pe teritoriul țării noastre a unui vehicul cu numere străine constituie 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive.

Se schimbă regulile de aducere în țară a mașinilor de mâna a doua

Pe un termen mai mare de 180 de zile se pot afla doar autoturismele introduse în țară de către persoanele fizice domiciliate în străinătate şi care deţin permis de conducere în ţara în care îşi au domiciliul. Totuși, după expirarea acestui termen, conducătorii respectivelor autoturisme trebuie să  achite vinieta de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a autovehiculului pe teritoriul ţării noastre, dar care să nu depășească 3 ani de la data plasării acestuia în regim de admitere temporară.

”Încălcarea respectivelor termene atrage după sine o amendă de până la 4 500 de lei, concomitent cu obligativitatea scoaterii din țară a autovehiculului. În cazul în care acesta a fost depistat în interiorul țării, posesorul suportă și cheltuielile de escortare care constituie 0,15 euro/km”, anunță Serviciul Vamal.

Potrivit datelor prezentate de Vamă, doar în primele două luni ale acestui an au fost consemnate 859 de sesizări privind încălcarea termenului admis, iar numărul autoturismelor vizate este și mai mare.

Totodată, în situația în care vehiculul nu a fost scos de pe teritoriul Republicii Moldova în termenul stabilit, iar acesta nu mai există: a fost distrus sau vândut la piese, fapt confirmat prin documente justificative, organul vamal va încasa -  pentru mijloacele de transport ce se încadrează în termenul admisibil de exploatare– drepturile de import. În cazul în care acestea sunt prohibite, va percepe contravaloarea lor conform legislației în vigoare.

În același timp, persoanele fizice rezidente şi cele nerezidente care nu au scos mijloacele de transport admise temporar nu au dreptul să introducă pe teritoriul Republicii Moldova alte mijloace de transport.

Șoferii cu mașini înmatriculate în străinătate încalcă cel mai des legislația vamală

”Prin urmare, cetățenii care acceptă să introducă în țara noastră, în baza unei procuri, mașini care aparțin, în realitate, altor persoane, riscă să fie sancționați cu amenzi de până la 4 500 de lei sau chiar să achite contravaloarea acestora, în cazul în care vehiculul a fost dezasamblat. Totodată, aceștia nu mai pot intra cu o altă mașină, pe motiv că figurează deja una pe numele lor”, explică Serviciul Vamal. Situația urmează a fi expusă și în adresa autorității vamale din România, care, la fel, ar urma să facă demersuri de sensibilizare a cetățenilor pentru a nu mai fi atrași în asemenea scheme.

Totodată, la indicația Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, responsabilii din cadrul instituției au elaborat un Plan de acțiuni orientate spre diminuarea numărului de încălcări. Instituția planifică semnarea unui Plan de acțiuni interinstituțional cu Agenția Servicii Publice, Inspectoratul General al Poliției și Poliția de Frontieră. Una dintre principalele măsuri conținute în ambele proiecte de documente se referă la instituirea unor schimburi de informații. Planul mai prevede și organizarea unor filtre ale echipelor mobile ale Vămii, în comun cu patrule ale Poliției și autorității de frontieră.

De asemenea, este examinată oportunitatea modificării legislației în vederea eficientizării mecanismului de evidență și monitorizare a automobilelor cu numere străine aflate în țara noastră, dar și de descurajare a încălcării prevederilor stabilite de legislație.