Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Declarație tranșantă: Socialiștii, despre eventualele coaliții în Parlament - Video

Socialiștii moldoveni au semnat o declarație tranșantă conform căreia se declară gata să-și predea mandatele de deputat, decât să-i trădeze pe alegători.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) nu va negocia cu nicio forță politică, cel puțin până când alegerile parlamentare și mandatele de deputat nu sunt validate de Curtea Constituțională.

De îndată ce se va întâmpla acest lucru, orice decizie va fi luată numai după ce va fi discutată în cadrul formațiunii politice. O declarație în acest sens a fost făcută marți, în cadrul unui briefing susținut de șeful PSRM, Zinaida Greceanîi.

Ea a remarcat că în presă se fac numeroase speculații conform cărora socialiștii ar intenționa să formeze deja o coaliție. Grecianîi a subliniat că, pe parcursul întregii campanii electorale, dar și după aceasta, Partidul Socialiștilor a criticat doar Guvernare.

”În spațiul mediatic au apărut foarte multe speculații că socialiștii vor face coaliție nu știu cu cine sau cu cineva. Au apărut și diferite atacuri din partea unor concurenți electorali, inclusiv din partea Blocului ACUM. Vă declarăm cu toată certitudinea că pe tot parcursul campaniei electorale și după campania electorală Partidul Socialiștilor n-a făcut niciun fel de atac asupra partidelor de dreapta. Noi am criticat guvernarea și pe cei care au fost la guvernare pe parcursul a nouă ani de zile”, a declarat Greceanîi.

Pentru a evita orice speculații, toți cei 35 de deputați socialiști aleși au decis să semneze o declarație. Potrivit documentului, parlamentarii socialiști aleși vor respecta cu strictețe programul electoral și principiile anunțate anterior.

Exclusiv: Republica Moldova se pregătește din nou de alegeri

Cetățenii Republicii Moldova au ales duminica trecută, 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani.

Pe 4 martie, Curtea Constituțională a recepționat Raportul privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 24 februarie în circumscripția națională și în circumscripțiile uninominale și Raportul cu privire la numărul mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova ce revin concurenţilor electorali în circumscripția națională și în cele 51 de circumscriții uninominale și listele supleante ale partidelor care au acces în Parlament.

Curtea Constituţională este cea care validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi.

În cazul în care Curtea Constituţională confirmă legalitatea alegerilor în cel puţin 2/3 din circumscripţiile uninominale, Comisia Electorală Centrală le eliberează legitimaţii deputaţilor aleşi. După validarea mandatelor, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a XXI-a vor fi împărțite în modul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații au 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

E posibil un vid de putere în Moldova după alegeri? Curtea Constituțională dă răspunsul

Potrivit raportului CEC, în urma rezultatelor obținute la scrutin în circumscripția națională, PSRM a obținut 18 mandate, Blocul ”ACUM” – 14, PDM – 13 și Partidul ”Șor” – 5 mandate.

În cele 51 de circumscripții uninominale – câte 17 locuri în Parlament au obținut candidații PDM și PSRM, 12 –candidații Blocului ”ACUM”, 2 – candidații din partea Partidului ”Șor” și 3 candidați independenți.