Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nici banii nu-i ajută! Ce le lipsește actualilor lideri politici de la Chișinău

Politologul Pavel Midrigan spune de ce nici unul dintre concurenții electorali nu a obținut 50 la sută din sufragii la scrutinul parlamentar din 24 februarie.
Sputnik
Nici banii nu-i ajută! Ce le lipsește actualilor lideri politici de la Chișinău

Rezultatele scrutinului parlamentar din 24 februarie nu ar trebui să-i debusoleze pe politicienii de la Chișinău, deoarece acestea reflectă incapacitatea lor de a fi lideri naționali. Cel puțin asta spune conferențiarul Universității de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”, Pavel Midrigan.

Potrivit lui, chiar dacă unii politicieni de la noi vor să schimbe lucrurile în Republica Moldova, ei nu vor reuși să obțină simpatia majorității populației și să fie lideri naționali, dacă nu vor învăța să comunice cu toate categoriile de cetățeni.

„Politicienii de astăzi nu prea au capacitatea de a comunica. Unii stau cam greu cu discursul, iar alții au probleme de exprimare cu cetățenii simpli. Au discurs bun, dar nu pot explica pe înțelesul oamenilor”, spune Midrigan.

Rezultatele scrutinului parlamentar, sub lupa politologului Victor Juc

Mai mult, politicienii de astăzi nu au carismă, fapt pentru care nici nu pot cuceri inimile majorității. Cert este că Republica Moldova a avut politicieni carismatici, iar istoria confirmă acest lucru.  

„Noi am avut lideri carismatici, precum dl. Vladimir Voronin. Totodată, el avea această abilitate de a comunica cu toate categoriile de cetățeni. De exemplu, dacă mergea în sat, vorbea țărănește, pe înțelesul oamenilor, iar dacă vorbea cu profesorii sau medicii, știa cum să vorbească și cu această categorie de populație, iar dacă mergea la Academia de Știință, știa cum să vorbească și cu aceștia”, a conchis Pavel Midrigan.

Și, desigur, incapacitatea de a comunica și lipsa carismei nu sunt singurele minusuri ale politicienilor de astăzi.

„Cu părere de rău, unii politicieni au păcate din trecut, care li se reproșează și la care ei nu știu cum să răspundă. Acesta este un alt impediment pentru a ajunge un lider veritabil, un lider național”, subliniază Pavel Midrigan.

Cum explică sociologul Ion Jigău rezultatele scrutinului parlamentar din 24 februarie

Amintim că în urma scrutinului parlamentar din 24 februarie niciun concurent electoral nu a obținut majoritate. PSRM a obținut 31,15% din voturi, Blocul ACUM – 26,84, PDM – 23,62%, iar Partidul „Șor” – 8,32 la sută din voturi. Astfel, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, Blocul ACUM – 26 de mandate, iar Partidul „Șor” – 7. Totodată, în Parlament au acces trei candidați independenți.

Autor: Silvia Zavadovschi