Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cinci scenarii post-electorale posibile: Iată ce spune președintele Dodon - Video

Șeful statului, Igor Dodon, a vorbit despre cinci scenarii post-electorale posibile, după alegerile parlamentare din 24 februarie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că există cinci scenarii posibile care ar ar putea avea loc în țară după alegerile parlamentare din 24 februarie.

”În opinia mea, sunt cinci scenarii: patru legitime și unul nelegitim”, a declarat Dodon în cadrul unei emisiune realizate la post local de televiziune.

Potrivit primului scenariu, Partidul Democrat din Moldova ar urma să facă coaliție cu Blocul ACUM, din care fac parte formațiunile PAS și DA.

”Unii au 30 de mandate, ceilalți 26. În total 56 de mandate - o majoritate confortabilă. În acest caz să facă o coaliție, să propună proiectele sale președintelui, pe care le vom examina”, a declarat șeful statului.

Cum vede Dodon noul Parlament: Ce misiune va avea și când ar putea avea loc prima ședință

Un alt scenariu teoretic, potrivit lui Dodon, este o coaliție dintre socialiști și Blocul ACUM. Potrivit calculelor preliminare, Socialiștii au 35 de mandate și cu 26 ale ACUM, adică, în total, 61 de mandate.

Președintele a subliniat că exclude posibilitatea unui vot de circumstanță. În opinia sa, orice vot de acest fel va fi anulat a doua zi de Curtea Constituțională (CC).

”Dacă doriți să negociați unul cu celălalt, așezați-vă și creați coaliții. Nu faceți jocuri ascunse - nu va funcționa. Pentru că trebuie ales un președinte al parlamentului și acest lucru este imposibil fără a avea o coaliție, trebuie să fie ales un prim-ministru, să cadă de acord asupra modului de a schimba legile, să schimbe situația de la Curte Constituțională. Circumstanțial nu va funcționa. Nu va ieși nimic”, a spus Dodon.

Un alt scenariu teoretic, potrivit lui Dodon, ar fi o coaliție dintre socialiști și democrați.

”Este un exercițiu teoretic pentru ca nimeni să nu spună că intenționăm să facem vreo coaliție, vorbim despre scenarii teoretice. Al patrulea scenariu fiind alegerile parlamentare anticipate, acestea fiind cele patru scenarii legitime, în condițiile în care nu va exista mituirea deputaților, trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta”, a subliniat Dodon.

OSCE, despre desfășurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova

Potrivit șefului statului, în cazul în care Curtea Constituțională va recunoaște alegerile, și cele trei actori politici - socialiștii, democrașii și blocul ACUM vor reuși cumva să ajungă la o înțelegere între ei, atunci el, în calitate de președinte va accepta una dintre variantele propuse, ”deoarece oamenii au votat pentru aceste partide”.

”Există și un al cincile scenariu - nelegitim, în cazul în care democrații, împreună cu partidul ”Șor” vor mitui deputații din alte fracțiuni și vor încerca să propună candidatul pentru funcția de premier. Iată acest lucru îl consider nelegitim”, a precizat Dodon.

El a spus că ”într-o astfel de situație președintele va avea suficiente argumente să nu accepte propunerile de la o majoritate care nu reflectă voința poporului.

”Iar în cazul în care ei vor încerca să-l demită pe președinte prin intermediul unor scheme, atunci voi face apel la popor să iasă în Piață”, a mai declarat Dodon.

În cazul recunoașterii alegerilor de către CC, Dodon consideră că, în cazul în care aceste partide vor găsi limbă comună, atunci va fi legitim, pentru că este un rezultat al votului exprimat de popor.

”Însă nu cred că vor găsi (limbă comună - n.red.). Consider că ori vor avea loc alegeri anticipate, ori ei vor încerca să meargă pe scenariul nelegitim, care va duce la destabilizarea situației”. Deocamdată nu văd posibilitatea pentru ca să facă o înțelegere, nu cred într-un vot de circumstanță. Deoarece acest lucru nu va avea niciun efect”, a spus președintele.

Șeful statului a subliniat că, în cazul în care partidele politice vor ajunge la o înțelegere, atunci să vină cu propuneri, însă nu va tolera coruperea deputaților.

”În această situație nu trebuie să încerce aceasta, deoarece eu nu voi semna și voi chema oamenii în piață. Sunt convins că oamenii vor ieși. Cu se se va sfârși, nu știu”, a declarat Dodon.

E posibil un vid de putere în Moldova după alegeri? Curtea Constituțională dă răspunsul

Dodon a precizat că cele trei partide fie vor găsi limbă comună, fie, dacă nu există probabilitatea unui consens, să fie gata de dizolvarea parlamentului.

”Corect ar fi să așteptăm recunoașterea rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională, vedem ce partid a acumulat cel mai bun rezultat, în cazul dat este vorba de socialiști. După confirmarea rezultatelor, Zinaida Greceanîi ar trebui să iasă și să declare: dragi cetățeni, iată care sunt principiile noastre, despre care am promis. Noi propunem ca cei care vor să negocieze în baza acestor principii, poftim să începem negocierile. Așa ar fi trebuit să fie, pentru că socialiștii au obținut primul loc. Consider că socialiștii trebuie să procedeze anume așa, imediat după ce va fi decizia Curții Consituționale”, a conchis Dodon.

Pe 24 februarie, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare. Pentru prima dată, deputații au fost aleși conform sistemului electoral mixt: 50 de persoane pe liste de partid și 51 pe circumscripții uninominale. Prezența la urne, potrivit datelor preliminare, a fost de circa 50%. Un prag minim de participare la vot nu a existat la actualul scrutin.

După procesarea a 100% dintre procesele verbale pe circumscripții proporționale, lider este PSRM, cu 31,15% pe liste de partid; Blocul ACUM a acumulat 26,84%; PDM - 23,62%; Partidul ”Șor” - 8,32%. Astfel, niciun partid nu dispune de numărul suficient de voturi pentru a putea crea o majoritate parlamentară.

Pe circumscripțiile uninominale, democrații au 17 mandate, socialiștii  - 17, blocul ACUM – 12, PP „Șor” – 2.