Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegerile din Moldova au avut loc: Iată cine va ocupa cele 101 de fotolii din Parlament

CEC a prezentat rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din 24 februarie: trei formațiuni și un bloc electoral vor ocupa cele 50 de locuri din Parlament, alte 51 de fotolii vor fi ocupate de deputații aleși în circumscripțiile uninominale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. În Parlamentul de legislatura a XXI-a, ales în baza votului exprimat la alegerile parlamentare din 24 februarie, vor intra trei partide și un bloc electoral, alese în circumscripția națională și 51 de candidați – aleși în circumscripțiile uninominale. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a anunțat astăzi, la ora 12:00, rezultatele preliminare ale scrutinului de duminică.

CEC comentează acuzațiile despre pretinsa fraudare a rezultatelor alegerilor

Astfel din 98,83 din procese verbale procesate, pragul electoral de 6 procente pentru un partid și de 8 la sută pentru un bloc electoral a fost depășit în circumscripția națională de următorii concurenți electorali:

PSRM a obținut 31,32 la sută din voturi;

Blocul ”ACUM” PAS-DA – 26,41 procente;

PDM a obținut 23,86 la sută din voturile valabil exprimate;

Partidul Politic ”ȘOR” - 8,40 de procente.

”Vorbim doar despre rezultatele preliminare. Rezultatele finale oficiale vor fi atunci când vom totaliza rezultatele proceselor verbale aduse în original la CEC”, a declarat Russu.

Președintele CEC a mai anunțat că ultimele secții de votare s-au închis în această dimineață, la ora 7:00. Este vorba despre secțiile de votare din Circumscripția 51 SUA- Canada.

Prezența la vot în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie este de 49,22 de procente din numărul total de alegători sau 1 453 013 cetățeni cu drept de vot.

Russu a precizat că în circumscripțiile uninominale va fi validat mandatul acelui deputat care a acumulat cel mai mare număr de voturi.

Pentru prima dată, alegerile parlamentare s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

La scrutinul parlamentar din 24 februarie în circumscripția națională s-au înscris 14 partide și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale au candidat 319 concurenți electorali.