Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dezvăluiri: Cum au fost eliberați piloții luați ostatici în Afganistan

Activistul civic rus Igor Ceaika spune că Buruiană și Crihana vor fi vizitați în timpul apropiat de rudele lor din Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. Piloții moldoveni Lionel Buruiană și Mihail Crihan, eliberați de curând din prizonierat în Afganistan, vor reveni în patrie peste două săptămâni, după ce vor trece un curs de reabilitare. informația a fost dezvăluită de membrul Consiliului general și coordonator al organizației „Delovaia Rossia”, Igor Ceaika, într-un interviu pentru publicația ”Komersant”.

Epopeea eliberării

”Ei au fost ținuți într-o încăpere strâmtă și întunecoasă, hrana a fost puțină. Aveam informația că ar putea să nu mai supraviețuiască acestei ierni. Mihail Crihan are probleme de circulație sanguină și se deplasează cu greu. El trece acum un curs de reabilitare psihologică și fizică: masaj, analize. În momentul de față, medicii nu-i vor lăsa pur și simplu să plece din spital. Toate procedurile se vor încheia peste aproximativ două săptămâni. În scurt timp, piloții vor fi vizitați de rudele din Moldova”, a precizat Ceaika.

Moldovenii, luați ostatici de talibani au fost eliberați - Video

Interlocutorul a subliniat că el personal a organizat întreg procesul de eliberare a ostatecilor.

”Eu m-am ocupat de organizarea întregului proces”, a povestit Ceaika în discuția cu jurnaliștii. Totodată, el a explicat că de eliberarea nemijlocită a piloților s-au ocupat ”organizații umanitare și obștești” care, ”cu ajutorul lui Dumnezeu, au reușit acest lucru”.

Potrivit acestuia, el a fost rugat te președintele țării, Igor Dodon, să contribuie la eliberarea piloților moldoveni. Șeful statului i-a expediat lui Ceaika o solicitare în scris, în noiembrie trecut.

S-a constatat că unul dintre piloți, Mihail Crihan, deține și cetățenia rusă, în afară de cea a Republicii Moldova. Iar rușii nu-i abandonează pe ai lor”, a mai spus Ceaika.

Piloții au rugat să nu fie deranjați

Comentând declarația MAEIE cu privire la faptul că delegația oficială a Chișinăului, care a venit de urgență la Moscova, nu a avut acces la piloții moldoveni, Ceaika a afirmat că el a fost dispus să organizeze această întâlnire.

”Însă atunci când oficialii moldoveni i-au contactat, cei doi au rugat să nu fie deranjați pentru că vor mai întâi să-și vină în fire și să-și vadă apropiații”, a subliniat activistul civic.

Amintim că o delegație formată din secretarul general de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Mihail Căpățână, și medicul șef al spitalului Cancelariei de Stat, Evgheni Vasiliev, s-a deplasat la Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni eliberați din prizonieratul talibanilor.

Situație încordată la Chișinău

O sursă din cadrul Ministrului de Externe al Federației Ruse a comentat anterior pentru Sputnik Moldova situația creată în jurul piloților moldoveni, eliberați din captivitate din Afganistan și posibila rechemare a ambasadorului Republicii Moldova.

”În primul rând, oamenii de bun simț sunt recunoscători atunci când compatrioții lor sunt eliberați din prizonierat, dar nu se dedau la spectacole politice”, a declarat interlocutorul Agenție.

MAE rus a comentat încercarea Chișinăului de rechemare a ambasadorul de la Moscova

Reacția a venit după ce Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Moldova i-a înmânat ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, o notă de protest în legătură cu tergiversarea acordării accesului delegației moldovenești, care se află la Moscova din 11 februarie 2019, la piloții moldoveni, eliberați recent din prizonierat cu ajutorul Federației Ruse.

Mai târziu, instituția a expediat la Guvern un demers cu privire la rechemarea ambasadorului Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța. Motivele acestei solicitări nu au fost comunicate. Surse din cadrul Partidului Democrat aflat la putere au menționat că acesta ar putea fi rechemat din cauza că nu a împiedicat deschiderea la Moscova a Fundației de dezvoltare a relațiilor sociale și culturale ”Transnistria”.

Reacția președintelui Dodon

La rândul său, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că, în opinia sa, această decizie a MAEIE este ”absolut inexplicabilă și irațională” și a promis că nu va semna decretul cu privire la rechemarea ambasadorului, în cazul în care Guvernul va lua o astfel de decizie.

De altfel, șeful statului a anunțat anterior că s-a întâlnit cu ambasadorul Federației Ruse în țara noastră, Oleg Vasnețov, și i-a mulțumit pentru susținerea acordată de Federația Rusă în eliberarea celor doi concetățeni de-ai noștri, luați ostateci în Afganistan.

Cei doi moldoveni au fost luați ostatici de talibani încă în noiembrie anul 2015. Elicopterul companiei aeriene din care făceau parte aceștia a fost capturat în Afganistan, pe 24 noiembrie 2015, după ce a efectuat o aterizare de urgență. Aeronava era pilotată de trei cetățeni moldoveni, unul dintre ei a fost ucis de talibani. Elicopterul transporta 18 militari afgani.