Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pe ultima sută de metri, CEC avertizează concurenții electorali

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare, iar Comisia Electorală Centrală a venit cu un apel către concurenții electorali.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. Comisia Electorală Centrală cheamă concurenții electorali să desfășoare, în perioada rămasă până la alegerile din 24 februarie, o campanie electorală în strictă conformitate cu prevederile legislației electorale

”Pe sfârșit de campanie electorală se atestă, cu regret, o intensificare a mesajelor denigratoare ce duc la lezarea demnității participanților la alegeri și crearea unui climat de neîncredere și lipsă de respect între concurenții electorali”, subliniază CEC.

Analist: Jumătate dintre alegători nu știu până în prezent cu cine să voteze

În acest context, Comisia Electorală Centrală reiterează îndemnul către concurenții electorali și instituțiile mass-media să dea dovadă de corectitudine și profesionalism în desfășurarea și reflectarea campaniei electorale.  

”Comisia cheamă concurenții electorali să desfășoare, în perioada rămasă până la alegerile din 24 februarie curent, o campanie electorală în strictă conformitate cu prevederile legislației electorale și să aibă o abordare civilizată față de calitățile politice, profesionale și personale ale candidaților, precum și față de programele electorale pe care aceștia le promovează”, menționează instituția.

Comisia Electorală Centrală consideră că desfășurarea procesului electoral într-un climat democratic poate avea loc în condiții de transparență, corectitudine, egalitate și respect, astfel încât rezultatul acestora să reflecte întocmai voința alegătorilor.

Alegerile din 24 februarie: Ori votăm corect, ori facem pușcărie

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională vor fi aleși 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale vor fi aleși 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit, cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.