Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia: Întâlnirea în formatul „5+2” va fi posibilă după formarea noului Guvern al Moldovei

Procesul de coordonare a termenelor și locului următoarei întâlniri a fost oprit deoarece, în legătură cu alegerile parlamentare din 24 februarie, vicepremierul Moldovei Cristina Lesnic, reprezentantul politic în formatul „5+2”, a degrevat din funcție așa cum prevede legislația.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 feb – Sputnik. Pregătirile pentru următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2” vor putea demara doar după ce va fi format noul Guvern al Republicii Moldova, a declarat în interviul acordat pentru RIA Novosti directorul departamentului pentru colaborare europeană al MAE al Rusiei, Andrei Kelin.

„Cu părere de rău, în momentul de față procesul de coordonare a termenelor și locului următoarei întâlniri a fost încetinit deoarece, în legătură cu alegerile parlamentare din 24 februarie, vicepremierul Moldovei Cristina Lesnic, reprezentantul politic în formatul „5+2”, a degrevat din funcție așa cum prevede legislația”, a declarat diplomatul, răspunzând la întrebarea cu privire la data noii runde  de negocieri în problema transnistreană.

Totodată, Kelin a subliniat este desfășurată o activitate intensă împreună cu reprezentantul președintelui în exercițiu al OSCE în problema transnistreană, Franco Frattini, și șeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch.

Unii agenți economici se vor bucura de facilități la intrarea în regiunea transnistreană

„Apelul nostru este ca ședințele în formatul „5+2” să se desfășoare cu regularitate, de dorit de cinci – șase ori pe an, așa cum este prevăzut în documentele de reglementare. O astfel de activitate va permite ca situația să fie ținută sub control, să fie coordonate pozițiile și să fie exercitată o influență asupra procesului de negocieri. În declarația adoptată de Consiliul Miniștrilor de Externe ai țărilor membre OSCE care a avut loc la Milano (6 – 7 decembrie 2018), a fost subliniat încă o dată rolul formatului „5+2” ca singura platformă, recunoscută la nivel internațional, de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean”, a adăugat Kelin.

La negocierile privind reglementarea diferendului transnistrean în formatul „5+2” participă Moldova și Transnistria ca părți în conflict, Rusia, Ucraina, OSCE - în calitate de intermediari; Uniunea Europeană și SUA, ca observatori. Ultima rundă de negocieri în acest format a avut loc pe 29 – 30 mai 2018 la Roma, unde a fost semnat Protocolul de la Roma care stabilește o serie de înțelegeri și obligații ale părților.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>