CHIȘINĂU, 23 ian – Sputnik. O femeie de 34 de ani, din Anenii Noi, a murit din cauza gripei la câteva zile după ce a născut. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, de la începutul sezonului gripal, au fost înregistrate șase cazuri de deces, confirmate de laborator, cu virusul A(H1N1). Victimele erau din Chișinău, Bălți și raioanele Anenii Noi, Soroca și Glodeni.
În majoritatea cazurilor, persoanele s-au adresat tardiv la medic și nu au fost vaccinate împotriva gripei.
De la începutul sezonului rece au fost înregistrate 271 de cazuri de gripă, aproape 125 de mii de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și aproape șapte mii de cazuri de infecții respiratorii acute severe.
În țară continuă imunizarea contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire și dezvoltare a complicațiilor post-gripale cu vaccin antigripal, a copiilor și adulților cu maladii cronice expuși unui risc înalt al complicațiilor cauzate de gripă.
Potrivit Ministerului Sănătății, în raioanele Căușeni, Anenii Noi, Bălți, Călărași, Ocnița, Soroca și Strășeni, rata vaccinări în turul II este de doar 50 de procente.
Cum se manifestă gripa
Gripa reprezintă o boală infecțioasă cauzată de mai mulți viruși gripali de tip A, B, C. În prezent, predomină virusul A, subtipul H3N2. Tabloul clinic al gripei se caracterizează prin apariția bruscă a febrei până la 39-40 de grade, frisoane, dureri musculare și articulare, tuse seacă, guturai, dureri de cap.
În cazuri grave, pot fi prezente și alte simptome – amețeli, insomnie sau somnolență, moleșeală, zgomot în urechi, vomă, stare de colaps sau leșin, la copii maladia poate fi însoțită de convulsii.
Spre deosebire de alte infecții respiratorii virale, gripa se manifestă chiar de la debut cu stări severe și poate provoca complicații care pun în pericol viața pacientului, precum afecțiuni ale sistemului cardiovascular și ale sistemului central nervos.
Gripa a provocat un prim deces în Moldova>>>
Una dintre cele mai frecvente complicații ale gripei este pneumonia, ce poate apărea ca o afecțiune primară, sub formă de pneumonie virală, secundară – ca o pneumonie bacteriană sau mixtă – pneumonie asociată: virală și bacteriană. Dificultatea bolii depinde de starea sănătății în general, de vârstă și statutul imunitar.