CHIȘINĂU, 23 ian – Sputnik. Anul trecut, autoritățile Republici Moldova au decis să vândă Statelor Unite ale Americii Stadionul Republican din Chișinău, un teren în centrul Capitalei care se întinde pe o suprafață de peste 5 hectare.
Pe acest teritoriu urmează să fie edificată o nouă clădire a Ambasadei SUA în Republica Moldova.
Până a fi publicată în Monitorul Oficial, legea aprobată de Guvern și Parlament, a trecut un drum anevoios. Președintele țării, Igor Dodon, a respins repetat această lege, refuzând să o promulge. Șeful statului a calificat legea drept una antipopulară.
”La fel ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, consider că pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării”, a declarat șeful statului.
După ce șeful statului a refuzat de două ori să promulge această lege, Curtea Constituțională a stabilit interimatul funcției de președinte al țării, ca răspuns la o sesizare depusă de deputații democrați. Astfel, pentru câteva minute, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a preluat funcția de președinte al Republici Moldova și a promulgat un pachet întreg de legi, printre care și Legea cu privire la transmiterea cu titlu oneros a terenului Stadionului Republican din municipiul Chişinău, pentru construcția noului sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii.
Ce preț va cere statul pentru cinci hectare din centrul Chișinăului
Pentru garantarea transmiterii cu titlu oneros a bunului imobil în proprietatea SUA, Guvernul urmează să asigure determinarea valorii bunului imobil, să negocieze prețul și să semneze contractul de vânzare-cumpărare a bunului imobil.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), Vitalie Iurcu, a declarat într-un interviu cu reporterul Sputnik Moldova că de evaluarea terenului Stadionului Republican se va ocupa Agenția Proprietății Publice, care este proprietarul acestui obiect. APP urmează să selecteze o companie de evaluare care să stabilească prețul terenului pe care este amplasat Stadionul Republican.
Vitalie Iurcu a declarat pentru Sputnik că în baza acestei evaluări vor începe negocierile cu reprezentanții Ambasadei americane în Moldova.
”Conform procedurii, Agenția Proprietății Publice trebuie să efectueze evaluarea obiectului. În baza evaluării vor începe discuțiile la preț”, a declarat Iurcu.
Secretarul de stat a precizat că APP poate selecta o companie de evaluare cu o experiență bogată în domeniu sau poate alege o societate din lista APP a companiilor eligibile.
”Discuțiile vor dura conform procedurii standard. APP trebuie să selecteze o companie de evaluare sau va lua una din lista companiilor eligibile. Este un obiect destul de complicat și ar fi bine să fie o companie cu experiență bună în domeniu”, a declarat pentru agenție secretarul de stat la MEI.
Negocierile propriu-zise cu partea americană vor începe după ce va fi stabilită valoarea terenului pe care este amplasat Stadionul Republican din Chișinău. Cel mai probabil, din partea Guvernului Republicii Moldova, negocierile vor fi purtate de un grup de lucru format din reprezentanții mai multor ministere și ai Agenției Proprietăți Publice.
”Probabil va fi creat un grup de lucru din care vor face parte reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Ministerul Justiției și APP”, a declarat secretarul de stat.
Demnitarul a precizat pentru Sputnik Moldova că procedura de evaluare a terenului pe care este amplasat stadionul și negocierile propriu-zise ar putea dura pe parcursul primului trimestru al anului 2019.
Cândva simbol al țării, astăzi – ruine
În octombrie 2006, Guvernul Tarlev a aprobat o hotărâre cu privire la reconstrucția complexului „Stadionul Republican” și acțiunile ce urmau a fi realizate de către autoritățile centrale și locale în acest scop. În martie 2007, a fost solicitată de la Primăria Municipiului Chișinău eliberarea unei autorizații de demolare a nouă construcții situate pe teritoriul Stadionului Republican, acestea fiind proprietatea privată a unor persoane fizice și juridice. Primăria Chișinău a eliberat însă autorizația de desființare a tribunelor complexului Stadionului Republican. Decizia finală privind organizarea și urgentarea activităților de demolare a Stadionului Republican a fost luată în cadrul unei ședințe de lucru a Guvernului, din 11 iunie 2007.
Stadionul Republican a fost demolat în vara anului 2007, la inițiativa prim-ministrului de atunci, Vasile Tarlev. Acesta a urcat într-un tractor și a demolat demonstrativ un zid improvizat. Atunci Tarlev a declarat că în locul stadionului va fi construită o arenă modernă cu 20 de mii de locuri, o parcare imensă și un hotel.
De atunci au trecut 12 ani, iar lucrările de reconstrucție așa și nu au mai început. Astăzi, teritoriul stadionului, care se află în centrul capitalei Republicii Moldova, a fost transformat într-o adevărată gunoiște și loc unde se adăpostesc vagabonzii.
Din această cauză, pe teritoriul stadionului au izbucnit câteva incendii, la stingerea cărora au fost antrenate echipe impunătoare de pompieri și salvatori.
Potrivit unui raport de audit al Curții de Conturi, condițiile în care se află Stadionul Republican după demolare pot duce la suportarea unor cheltuieli nejustificate din partea statului. Terenul este neîngrijit, fiind acoperit de vegetație și deșeuri.
În 2015, terenul Stadionului Republican avea o valoare cadastrală de 58,3 milioane de lei.
Decizia de a vinde stadionul nu a întrunit consensul în Parlament
Legea stipulează transmiterea cu titlu oneros, la preț de piață, a terenului cu suprafaţa de 5,1814 ha din str. Tighina, 12, municipiul Chişinău, proprietate publică a statului domeniul privat, pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.
Discuțiile asupra acestui proiect de lege au stârnit dezbateri aprinse în Parlament. Împotriva acestui proiect s-au expus majoritatea fracțiunilor parlamentare, iar PSRM a ieșit în semn de protest din sala de ședințe înainte de a fi expus la vot acest document.
Președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Ștefan Creangă, a declarat că Guvernul a propus SUA două terenuri în Chișinău pentru construcția ambasadei americane. Totodată, SUA va trebui să negocieze cu ceilalți proprietari care au active pe acest teren.
”Primul lot propus a fost cel de la Stadionul Republican, iar cel de-al doilea lot — pe strada Vasile Lupu. Ambasada SUA a analizat aceste propuneri și a decis să ia terenul de pe Stadionul Republican”, a declarat Creangă.
Prețul de vânzare-cumpărare a terenului de pe Stadionul Republican nu este precizat în document. Acesta urmează să fie stabilit în cadrul negocierilor cu partea americană și nu mai poate fi vândut altui actor.
Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional din Republica Moldova, deschis în 1952. De-a lungul timpului, pe stadionul Republican și-au disputat meciurile de acasă cluburile ”Zimbru Chișinău” și ”Dacia Chișinău”, dar și echipa națională de fotbal a Republicii Moldova.
Stadionul Republican a mai fost gazda a 17 finale ale Cupei Moldovei și a două finale a Cupei Federației de Fotbal a URSS.