Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chișinăul și Tiraspolul au prelungit acordul privind circulația feroviară

Acordul privind circulația feroviară dintre Chișinău și Tiraspol a fost prelungit cu încă jumătate de an.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 ian – Sputnik. Autoritățile de la Chișinău și administrația de la Tiraspol au decis prelungirea cu încă jumătate de an a Protocolului „Cu privire la principiile reluării plenare a circulației trenurilor marfare prin regiunea transnistreană”, semnat la 30 martie 2012.

Totalurile întâlnirii dintre Dodon și Krasnoselski - Video

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a semnat Protocolul adițional la Decizia protocolară „Cu privire la principiile reluării plenare a circulației trenurilor marfare prin regiunea transnistreană”, prin care a fost prelungit termenul de acțiune al acesteia până la 30 iunie 2019.

Conform procedurilor stabilite, Protocolul adiţional a fost contrasemnat şi de către liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Protocolul prevede aplicarea în continuare a mecanismului de vămuire la stațiile „Bender-2” și „Râbnița” a mărfurilor transportate pe cale ferată prin regiunea transnistreană, cu implementarea principiului „one stop control” şi asigurarea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor.

Un termen similar de 6 luni a fost extins și pentru introducerea produselor petroliere prin punctul de trecere a frontierei „Novosaviţcaia-Cuciurgan” cu asigurarea posibilității vămuirii acestor produse la postul vamal „Bender 2”. Decizia a fost luată la una din ultimele ședințe din anul 2018 a Guvernului de la Chișinău.

Actul normativ mai stipulează posibilitatea sistării procedurilor stabilite în cazul în care până la expirarea celor 6 luni va fi instituit controlul comun în punctul de trecere a frontierei de stat „Novosaviţcaia-Cuciurgan”.