Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Certurile chiar sunt necesare într-un cuplu! Vezi recomandarea psihologilor

Toate cuplurile se cearta, chiar și cele mai fericite. Psihologul Diana Berari spune ce trebuie să facem pentru ca certurile să ne apropie de partenerul de cuplu.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 ian — Sputnik, Silvia Zavadovschi. Ne naștem dintr-o relație, ne rănim într-o relație și ne vindecăm printr-o relație, spun soții Hendrix-Hunt. Cert este că, deși relațiile de dragoste și cuplurile există de când lumea și pământul, iar de cele mai multe ori - cărțile, poveștile și filmele, cu care creștem, au la bază o relație de dragoste, este surprinzător cât de puțin cunoaștem despre tot ce însemnă „relații sănătoase”, dar și cum să gestionăm o situație de conflict în cuplu. Psihologii spun că totul pornește de la fiecare dintre noi, iar comunicarea ar fi cheia succesului unei relații sănătoase.

Cauzele care pot duce un cuplu în pragul divorțului

„Foarte multe cupluri ajung la divorț sau situații tensionate din cauza că partenerii nu verbalizează așteptările, ei nu discută. La începutul unei relații, partenerii sunt copleșiți de pasiune și emoții, motiv pentru care involuntar evită să vorbească despre așteptările lor. După o anumită perioadă de timp, în special perioadă trăită împreună, partenerii se ciocnesc de realitatea care de cele mai multe ori nu coincide cu așteptările”, a declarat psihologul Diana Berari în studioul Radio Sputnik Moldova.

Psihologul spune că e natural ca fiecare om să aibă așteptări diferite de la o relație. Respectiv, compromisul ar fi soluția potrivită pentru problemele de acest gen.

„Fiecare dintre noi are așteptările sale de la o relație. Fiecare vine cu acel bagaj acumulat pe parcursul vieții, din copilărie, din cărțile citite, din idealurile avute. Și acest bagaj îl luăm cu noi în familia nou formată. Ideal ar fi ca, într-o relație, eu să-mi pun așteptările mele, partenerul să-și pună așteptările lui, după care să facem un model de familie al nostru, al meu și al tău. Eu recomand ca partenerii să comunice mult până la căsătorie. În cazul în care ei au viziuni absolut diferite despre viață, e și normal că aici doar prin compromis pot fi soluționate lucrurile”, adaugă Diana Berari.

Cert este că relațiile sănătoase sunt formate de parteneri care știu să ofere.

Un cuplu celebru a sărbătorit 19 ani de iubire: Iată despre cine este vorba

Multe cupluri se căsătoresc din dragoste, dar trăiesc cu forța. De ce? Pentru că după ce tinerii se mută împreună sau după căsătorie, în loc să ofere celuilalt, se începe acea luptă pentru putere – cine pe cine. Fiecare partener încearcă să-și impună caracterul și puterea. Și aici se ajunge la concluzia că nu sunt compatibili, motiv pentru care multe cupluri din ziua de astăzi divorțează”, adaugă psihologul Diana Berari.

Psihologul atrage atenția că certurile nu trebuie să ne demoralizeze, ci dimpotrivă, să ne întărească familiile.

„Este normal ca într-o familie să fie și certuri sau conflicte. Certurile nu sunt periculoase pentru un cuplu, cum este periculoasă atitudinea noastră față de aceste certuri și metodele prin care noi rezolvăm aceste conflicte. Pot spune că unele conflicte duc la dezmorțirea și dezvoltarea relației. Este bine știut că datorită conflictelor noi aflăm așteptările celuilalt. Când spun ceartă, nu mă refer la scandaluri cu tunete și fulgere, ci la neînțelegeri mărunte”, adaugă psihologul.

Problema este că, de cele mai multe ori, partenerii nu știu că-și spună nemulțumirile.

„Este periculos atunci când cuplurile nu se ceartă. Dacă la mine ar veni un cuplu și mi-ar spune că „noi nici nu mai avem pentru ce ne certa”, eu înțeleg că acolo este foarte greu de făcut ceva. Atât timp cât ei se ceartă înseamnă că ei mai vor ceva unul la altul. Problema este că, de cele mai multe ori, partenerii nu știu să-și spună așteptările, nu știu a cere”, adaugă Diana Berari.

În cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei", psihologul Diana Berari a explicat în ce fel experiențele și trăirile din copil[rie ne pot influența relațiile actuale, dar și ce putem face pentru ca partenerul de alături să ne fie toată viața aliat, dar nu inamic, așa cum se întâmplă în multe familii. Vedeți mai jos emisiunea integrală.