Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: În Moldova avem o dublă guvernare

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține prima sa conferință de bilanț în cei doi ani de mandat în clădirea renovată a Președinției.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 dec – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat în această seară în cadrul conferinței de bilanț a celor doi ani de mandat că, în Moldova există o dublă guvernare: pe de o parte președintele țării, iar pe de altă parte – Guvernul și Parlamentul, instituții care sunt conduse de coaliția PD-PPEM.

Dodon a menționat că la preluarea, acum doi ani, a mandatului de președinte al Republicii Moldova era conștient că vor fi mai multe conflicte instituționale, deoarece ”cei care controlează Guvernul și Parlamentul au făcut tot posibilul ca să controleze și Președinția”.

”Am avut o dublă guvernare până acum: președintele ales de popor și Parlamentul și Guvernul care au încercat să blocheze activitatea președintelui”, a declarat Dodon.

Șeful statului susține că majoritatea parlamentară a făcut tot posibilul ca să scoată mai multe instituții de stat din subordinea președintelui țării. Este vorba despre anularea dreptului președintelui de a numi Procurorul General al țării, scoaterea din subordinea președintelui a Serviciului Protecție și Pază de Stat.

”În premieră, au făcut tot posibilul ca președintele să nu se implice în remanierile guvernamentale. Mai mult ca atât, au interzis președintelui țării să fie membru de partid, cu toate că până în anul 2016 nu era această interdicție”, a declarat șeful statului.

Președintele Igor Dodon se va întâlni marți la Bender cu Vadim Krasnoselski

Igor Dodon susține că în aceste condiții președintele țării avea două variante de a răspunde acțiunilor coaliției de guvernare.

”Răspunsul președintelui putea fi în două variante: scoaterea oamenilor în stradă, sau pe cale diplomatică – să blochez cu ce nu sunt de acord și să vin cu inițiative. Am ales calea a doua. Consider că președintele nu trebuie să meargă la destabilizarea situației chiar dacă este provocat de Parlament și Guvern”, a spus Dodon.

Șeful statului a mai declarat în cadrul conferinței de bilanț că, cele cinci suspendări ale sale din funcție, în urma deciziilor Curții Constituționale ca urmare a sesizărilor depuse de coaliția de guvernare, sunt total ilegale.

”Suspendările din funcție sunt total ilegale. Va veni timpul când cei care le-au inițiat și susținut vor răspunde în fața legii”, a menționat Dodon.

Președintele țării a declarat că în politica internă pe care a promovat-o a întreprins acțiuni de consolidare a statalității și identității moldovenești.

Șansele lui Igor Dodon de a rămâne în funcția de președinte al Republicii Moldova

” Suntem moldoveni și vorbim limba moldovenească, nu sunt locuri de interpretări. Există Constituția Republicii Moldova”, a declarat Dodon.

O altă componentă a politicii interne promovată de Dodon se referă la asigurarea securității și neutralității statului. A fost revizuită componența Consiliului Suprem de Securitate prin excluderea liderilor de partid, a fost suspendată Strategia Națională de Securitate și a  fost creat, în premieră, Consiliul Societății Civile pe lângă președintele Republicii Moldova.