Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Frattini a făcut bilanțul cu privire la problema transnistreană

În opinia reprezentantului special al OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini, în 2018 au fost obținute rezultate importante în cadrul negocierilor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik. În cadrul negocierilor din 2018 privind reglementarea diferendului transnistrean a fost obținut un progres substanțial, a declarat reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, într-un interviu pentru RIA Novosti.

Acest lucru a fost reflectat în declarația finală prezentată la ședința Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai Statelor OSCE de la Milano.

 

„Pe parcursul unui an de activitate am obținut rezultate concrete care vor aduce beneficii vizibile cetățenilor transnistreni. Primul rezultat pe care aș dori să-l menționez este legat de activitatea școlilor din Transnistria cu predare în limbile rusă și moldovenească”, a spus politicianul.

Potrivit acestuia, în prezent s-a ajuns la o înțelegere definitivă cu privire la utilizarea ambelor limbi în școlile medii, precum și în ceea ce privește problema recunoașterii de către Moldova a diplomelor universitare eliberate de către instituțiile de învățământ superior din Transnistria.

Expert: Ce prevede interconectarea telefonică cu regiunea Transnistreană

Totodată, Frattini a subliniat că în momentul de față este întocmită lista elevilor care nu vor mai fi supuși zilnic controlului poliției la traversarea frontierei dintre regiunea transnistreană și Republica Moldova.

A doua realizare importantă, consideră Frattini, este reglementarea problemei legate de circulația automobilelor și motocicletelor înmatriculate în Transnistria pe teritoriul Moldovei și al altor țări europene.

”Datorită așa-numitelor „plăcuțe neutre”, locuitorii din regiunea transnistreană pot merge liber în Moldova, în România și în alte țări europene”, a menționat interlocutorul.

Un alt rezultat considerabil, în opinia lui Frattini, este soluționarea unei probleme apărute cu 20 de ani în urmă și care ține de accesul fermierilor moldoveni pe la propriile terenuri din raionul Dubăsari.

Lavrov: Declarația privind Transnistria nu este un progres, dar este o etapă importantă

Reprezentantul special al OSCE pentru problema transnistreană a menționat și soluționarea problemei privind circulația pe podul de pe Nistru, dat în folosință în primăvara anului curent și care unește satele Gura Bâcului și Bâcioc. Deocamdată, acest pod nu este practicabil pentru transportul de mare tonaj, însă există deja decizia de a fi reconstruit. UE va finanța acest proiect, a promis oficialul.

Totodată, Frattini a menționat că Slovacia, care va prelua președinția OSCE, va trebui să ducă până la capăt soluționarea unui șir de probleme, în special a celor legate de telecomunicații.

La negocierile legate de reglementarea diferendului transnistrean în formatul „5+2” participă Moldova și Transnistria ca părți în conflict, Rusia, Ucraina, OSCE - în calitate de intermediari; Uniunea Europeană și SUA, ca observatori.