Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Surpriza care li se pregătește deputaților aleși în circumscripțiile uninominale

Alegeri parlamentare în Moldova: ce surprize li se pregătesc deputaților aleși în circumscripții uninominale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Viitorii deputați din Parlamentul Republicii Moldova care vor fi aleși în circumscripțiile uninominale vor fi mai responsabili. Declarația aparține președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care susține că astfel legătura dintre alegător și deputat va fi mai strânsă.

Alegeri parlamentare și referendum în aceiași zi: câte buletine vor primi alegătorii

”Deputații vor deveni mai responsabili datorită circumscripțiilor. Legătura dintre deputat și cetățean va crește. Deputatul va fi mult mai responsabil mai ales atunci când va veni din circumscripție. El va reprezenta pe cineva. Acea comunitate va spune că au deputatul lor”, a declarat Candu.

Președintele Parlamentului susține că în prezent cetățenii nu-și cunosc deputații.

”Astăzi dacă e să luăm numele celor 101 de deputați. Câți cetățeni le cunosc numele? Probabil cunosc 15-20 de deputați din 101”, a menționat Candu.

În opinia președintelui Parlamentului, conform noului sistem electoral, deputații vor ști că sunt responsabili de comunitate, iar comunitatea va ști că are deputatul său.

”Acest deputat trebuie să rezolve problemele celor care l-au votat. El trebuie să folosească toate pârghiile legislative pe care le are”, a declarat președintele Parlamentului.

Exclusiv: de ce au fost majorate cheltuielile pentru organizarea alegerilor parlamentare>>>

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt:  proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Din 1 decembrie, competențele și puterile Parlamentului de la Chișinău vor fi limitate

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să răspundă la două întrebări:

1. Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?

2. Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?