Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Economist: De ce oamenii evită băncile și merg la companiile de microcreditare

Expertul în economie Viorel Gârbu explică motivele creșterii microcreditării în Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. În Moldova s-a creat o situație paradoxală: pe fundalul reducerii generale a creditării de către băncile comerciale a crescut brusc solicitarea de microcreditare din partea cetățenilor de la companiile specializate.

În opinia economistului Viorel Gârbu, cauza principală a scăderii interesului (atât din partea persoanelor fizice, cât și a celor juridice) față de serviciile oferite de bănci constă în condițiile extrem de complexe și birocratice de acordare a împrumuturilor, plus o rată procentuală a dobânzii nejustificat de ridicată.

Atenție la moneda în care luați creditele - Ce ne sugerează experții

„În momentul de față, rata de bază, din care este calculată dobânda pentru împrumuturile acordate agenților economici, constituie 6,5% la o inflație de 1,2%. Iar rata de bază nu se schimbă. Banca Națională nici măcar nu a discutat despre schimbarea politicii sale. Pentru Banca Națională este foarte confortabil: în cadrul ei totul este stabil, sistemul bancar nu se înrăutățește, dar nici nu creditează economia”, a menționat economistul Viorel Gârbu pentru Sputnik Moldova.

Drept urmare, dacă în anul 2014 volumul creditării de către băncile comerciale constituia circa 60 miliarde de lei, în anul curent portofoliul creditării a constituit doar 35 – 40 miliarde, afirmă expertul.

Problema constă nu atât în costul ridicat al împrumuturilor, cât în condițiile dure de acordare a acestora. Băncile comerciale au devenit ostateci ai Acordului „Basel III”, document elaborat de Comitetul de la  Basel privind supravegherea bancară și care se implementează și în Moldova. Scopul acestui set de recomandări este îmbunătățirea managementului riscului în sectorul bancar. După șocul bancar din 2014, băncile solicită garanții clare privind returnarea împrumuturilor, în pofida reducerii volumului împrumuturilor.

Se înăspresc condițiile pentru cei care acordă credite

„Acest protocol pune obstacole în calea obținerii unui împrumut, complică dialogul dintre antreprenor și bancă. Pentru antreprenori este complicat să obțină împrumuturi. Este clar că acest protocol stabilește anumite garanții. Fără îndoială, el este necesar. Bineînțeles, există riscuri. Dar faptul că economia nu este creditată, nu prezintă oare un risc enorm?”, a adăugat expertul.

Confruntându-se cu birocrația din bănci, oamenii sunt nevoiți să apeleze la companiile de microcreditare care le acordă suma necesară conform unei proceduri simplificate și fără întrebări de prisos. Desigur, pentru operativitate și pachetul minim de documente trebuie să plătești un procent mare. Oamenii cad dintr-o cursă în alta: financiară. Însă, judecând după creșterea cererilor de acordare a microcreditelor, cetățenii Moldovei nu prea sunt îngrijorați de acest lucru.

„Numărul împrumuturilor luate de la companiile de microfinanțare crește vertiginos. În câțiva ani, cota parte a acestora a crescut de la 10% până la 30%. Procentele în acest caz sunt fabuloase, în schimb condițiile de obținere a împrumutului sunt foarte simple. Acolo nu există niciun fel de „Basel III”. Acolo ai venit, ai luat împrumutul și ai plecat. Pentru oameni este mai simplu să plătească niște bani și să nu-și mai bată capul cu alte chestiuni”, a rezumat specialistul.