Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ambasadorul Rusiei a făcut cunoștință cu Găgăuzia

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a vizitat autonomia găgăuză împreună cu soția sa, unde s-a întâlnit cu bașcanul Irina Vlah, a luat cuvântul la sesiunea Adunării Populare și a comunicat cu membrii Sfatului Bătrânilor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. În mica noastră țară, a te deplasa spre sud nu înseamnă să te apropii de o zonă mai caldă. Pe 23 noiembrie era un ger de -7 grade, temperatură mai puțin obișnuită pentru această lună în Moldova. Însă în Găgăuzia ambasadorul Rusiei era așteptat cu atâta căldură, încât părea că și aerul de afară s-a mai încălzit puțin.

Ce au discutat președintele Dodon și ambasadorul rus Vasnețov - detalii

Un grup mic de jurnaliști, adunați lângă autobuzul care trebuia să-i ducă la Comitetul Executiv din Comrat, discuta de ce, odată cu venirea iernii în Moldova, microbuzele se pomenesc unul după altul în chiuveta de pe marginea drumului. „Nu și-au schimbat cauciucurile și gonesc…” Însă în acea dimineață geroasă șoseaua era uscată, astfel încât aproape că am zburat până în capitala Găgăuziei. Iar cineva chiar a remarcat discret: „Da, drumurile sunt mai bune”.

În fața sediului Comitetului Executiv din Comrat era o atmosferă de adevărată sărbătoare. Ușile larg deschise, sala de conferințe puternic luminată.

Ambasadorul Rusiei s-a întâlnit cu bașcanul Găgăuziei

Întâlnirea oficială a ambasadorului Rusiei cu bașcanul Găgăuziei a fost într-adevăr ca o sărbătoare. Oleg Vasnețov și Irina Vlah au discutat despre starea relațiilor moldo-ruse, precum și despre colaborarea autorităților Găgăuziei cu Ambasada și cu anumite regiuni din Federația Rusă. Bașcanul a vorbit de vizita sa la Moscova unde a avut o întrevedere cu președintele Dumei de Stat și ministrul Agriculturii al Federației Ruse.

Cine este Oleg Vasnețov, noul ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova

Oleg Vasnețov, la rândul său, a confirmat interesul reciproc în dezvoltarea colaborării Găgăuziei cu regiunile din Rusia și și-a exprimat încrederea că, an de an, această activitate va lua o amploare tot mai mare.

Oleg Vasnețov a vorbit în fața deputaților Adunării Populare

În aceeași zi la Comrat a avut loc ședința ordinară a Adunării Populare a Găgăuziei. Ambasadorul Rusiei a vorbit în fața deputaților și a luat cunoștință de activitatea organului legislativ al autonomiei găgăuze.

Oleg Vasnețov a subliniat că în autonomie, cu fiecare an, se realizează tot mai multe proiecte comune cu regiuni din Rusia. Până în momentul de față Găgăuzia a semnat deja circa zece acorduri cu subiecți din Federația Rusă, iar potențialul creșterii în acest sens este enorm.

Cum o duc satele și orașele autonomiei

Fiind un lider cu o foarte mare experiență, Irina Vlah a făcut față cu brio sarcinii de a-i arăta ambasadorului Rusiei, în cele câteva ore ale primei sale vizite, cum trăiește și care sunt aspirațiile populației Găgăuziei.

Ambasadorul a fost invitat la ședința Sfatului Bătrânilor, care activează deja de opt ani. Compus din reprezentanți ai veteranilor din toate localitățile Găgăuziei, Sfatul nu este o structură formală, ci una foarte activă, reprezentând toate naționalitățile.

Acord în valoare de 120 de milioane de dolari, semnat între UTA Găgăuzia și „BL-Groop"

Cu alte cuvinte, discutând cu membrii Sfatului Bătrânilor, chiar dacă nu ați fost niciodată mai înainte în Găgăuzia, vă veți face imediat o imagine ce prezintă această autonomie. Fiecare vă va spune sincer și direct ce se întâmplă în primăria sa, în satul său, în toată Moldova… Veteranii au în spate o bogată experiență de viață, ei nu sunt obișnuiți să vorbească pe ocolite și își pot permite să treacă peste anumite formalități.

Nivelul înalt de colaborare dintre Găgăuzia și regiunile Rusiei

În discuția cu veteranii ambasadorul Rusiei a subliniat că este forte impresionat de nivelul colaborării și atmosfera caldă din Găgăuzia.

Totodată, Vasnețov a menționat că legăturile dintre Găgăuzia și subiecții Federației Ruse se dezvoltă în ritm rapid și chiar au depășit așteptările.

„Astăzi conlucrăm cu zece regiuni din Rusia. Datorită acestor contacte și conlucrării dintre liderii Republicii Moldova și Federației Ruse, toate întreprinderile agricole ale autonomiei au posibilitatea de a-și livra produsele pe piața rusă. Iar la ultima întâlnire a președintelui Igor Dodon cu președintele Vladimir Putin s-a discutat problema creării întreprinderilor de prelucrare a produselor agricole pe teritoriul autonomiei”, a spus Irina Vlah în fața jurnaliștilor.

La întoarcere, același drum pare, nu știu cum, mai lung. O senzație subiectivă, bineînțeles. Însă, pe de altă parte, poate avea o explicație. La Comrat vă așteaptă întotdeauna noutăți bune: acolo totul este în construcție, se dezvoltă, înflorește. Acolo Oamenii iubesc Rusia și prietenesc cu această țară măreață, iar oaspeții din Rusia sunt primiți ca prieteni dragi. Iar acolo unde există prietenie, treburile merg întotdeauna ca pe roate.