Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noua închisoare: în celule câte doi, mult sport și aer curat

Începutul construcției noului penitenciar este planificat pentru mijlocul anului 2019, iar darea în exploatare este așteptată la finele anului 2022.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. La 9 kilometri de Chișinău, în anul 2022, va apărea o nouă închisoare, una în premieră în Republica Moldova, și care va corespunde tuturor standardelor internaționale. Penitenciarul va fi în apropiere de Bubuieci și va avea o capacitate de aproape 1600 de persoane.

Toți deținuții din Penitenciarul 13, unde stă închis Filat, vor fi mutați în altă pușcărie
Noua închisoare trebuie să substituie Penitenciarul 13 din Chișinău, unde sunt deţinuţi preventivii şi persoanele care nu au primit sentinţa definitivă. Penitenciarul numărul 13 din Chişinău va fi închis, după ce la Bubuieci va fi construită puşcăria modernă din banii Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Autorităţile nu au decis deocamdată ce se va întâmpla cu edificiul închisorii după sistarea activităţii, dar angajaţii din sistemul penitenciar spun că ar fi bine ca această puşcărie să fie transformată în muzeu.

În noua închisoare deținuții vor avea mult spațiu

Angajatul Autorității Naționale a Penitenciarelor, Valeriu Josan, a declarat că noul penitenciar se va extinde pe o suprafață de 11 hectare, pe care vor fi amplasate 5 blocuri autonome.

”Astfel, cetățeanul privat de libertate va avea posibilitate să se afle în afara celulei 8 ore pe zi. În cadrul acestor 8 ore, ei vor ieși și la plimbare la aer curat”, a declarat Josan.   

În celule se vor afla nu mai mult de patru persoane. Cetățeni care se vor afla în arest preventiv sau sunt la prima lor detenție vor fi cazați câte doi în camera de penitenciar. Această categorie, de asemenea, va ieși la plimbări zilnice separat de ceilalți deținuți.

Sport și sănătate

Deținuții și persoanele care se vor afla în arest preventiv vor avea posibilitate să se ocupe și cu sportul. În curtea penitenciarului dar și pe teritoriul fiecărei din cele cinci zone separate vot fi amenajate terenuri sportive. Aici vor fi zone pentru fotbal, volei și baschet.

Pe teritoriul noului penitenciar vor mai fi două blocuri medicale. Unul pentru persoanele bolnave de tuberculoză și altul pentru pacienții care suferă de boli somatice.

Noul penitenciar trebuia să fie gata în 2018

Construcția noului penitenciar este finanțată în proporție de 39 milioane de euro în baza unui împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, 1 milion de euro oferit în calitate de grant și 12 milioane de euro – din contribuția Guvernului Republicii Moldova, astfel suma totală fiind de 52 milioane de euro.

Parlamentul de la Chişinău a ratificat încă în decembrie 2013 Acordul cadru prin care Moldova împrumută 39 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru a construi o nouă închisoare. Proiectul urma să fie implementat până în anul 2018.

Câțiva deputați de la Chișinău au ajuns la pușcărie. Cum s-a întâmplat totul

Darea în exploatare a noului penitenciar însă se amână cu patru ani din diverse motive. Unul dintre acestea este faptul că Guvernul din 2013 nu a fost capabil să îndeplinească condițiile acordului de împrumut, iar un alt motiv se referă la lipsa de specialiști în Moldova care să proiecteze și să construiască un asemenea edificiu.

Reprezentanți ai Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei s-au aflat recent  într-o misiune tehnică la Chișinău pentru a evalua pregătirile construcției noului penitenciar. În cadrul vizitei s-au discutat evoluțiile în finisarea etapei de proiectare, expertizarea proiectului și demararea licitațiilor de contractare  a unei companii de construcție.

Expertul tehnic al băncii, Conor Mooney, a apreciat pozitiv faptul că deși o perioadă îndelungată lucrările de proiectare au fost în întârziere, procesul a avansat și banca urmează să ofere asistență tehnică pentru pregătirea caietului de sarcini și cerințele ce vizează licitațiile internaționale. Expertul a afirmat că până la finele acestui an vor fi aprobați termenii și costurile exacte ale etapei de construcție.

Proiect: Arestul preventiv în Moldova ar putea să nu fie aplicat în anumite cazuri

În ședința de evaluare reprezentanții Unității de Implementare a Proiectului au informat că lucrările de proiectare au fost de curând transmise Serviciului de stat pentru verificarea și expertizarea proiectelor și construcțiilor. Verificarea va dura până la finele lunii decembrie, iar la începutul anului 2019 vor fi organizate licitațiile internaționale pentru selectarea companiilor de construcție și de verificare a lucrărilor.

Începutul construcției noului penitenciar este planificat pentru mijlocul anului 2019, iar darea în exploatare este așteptată la finele anului 2022.

Sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii penitenciare. Cinci instituţii penitenciare au statut de izolator de urmărire penală, un penitenciar este destinat detenţiei minorilor, o instituţie penitenciară este destinată detenţiei condamnatelor de gen feminin, existând şi un penitenciar cu statut de spital în care sunt trataţi deţinuţii. Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.