CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a explicat în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova de ce au fost majorate cheltuielile pentru alegerile parlamentare, care au fost fixate pentru data de 24 februarie 2019, în comparație cu ultimul scrutin parlamentar din 2014.
Alegerile parlamentare din 24 februarie vor costa peste 110 milioane de lei>>>
Dacă pentru alegerile parlamentare din anul 2014 a fost stabilit un buget de 52 de milioane de lei, în 2019 – acest buget se ridică la peste 110 milioane de lei.
Președintele CEC a explicat pentru Sputnik că 65 la sută din acest buget este îndreptat spre remunerarea personalului electoral.
”Acești 65 la sută din bugetul pentru alegeri este destinat pentru remunerarea funcționarilor electorali. Remunerarea se calculează ținând cont de salariul mediu pe economie, care se schimbă în fiecare an”, a explicat Russu.
Comisia Electorală Centrală a aprobat, în cadrul unei ședințe extraordinare, bugetul pentru anul viitor – un an cu două scrutine naționale. Potrivit deciziei aprobată de CEC, bugetul instituției pe anul viitor a fost aprobat în sumă de 309 523 100 de lei.
Din această sumă, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 24 februarie sunt prevăzute 110 204 400 de lei. Pentru alegerile locale generale, ce urmează să se desfășoare în vara anului viitor, a fost aprobat un buget de 139 999 700 de lei.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie 2019. Hotărârea Parlamentului cu privire la desfășurarea alegerilor parlamentare pe data de 24 februarie va intra în vigoare pe 1 decembrie.
Din 1 decembrie, competențele și puterile Parlamentului de la Chișinău vor fi limitate>>>
Alegerile parlamentare se vor desfășura în baza unui sistem mixt într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.
Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost: pentru un partid, o organizaţie social-politică – șase la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – opt la sută.