Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Exclusiv: Vizita lui Erdogan în Moldova - rezultate și perspective

Politologul Ghevorg Mirzaian, consideră că liderului Turciei, Recep Tayyp Erdogan, a sosit în țară cu interes și recunoștință.
Sputnik

Ghevorg Mirzaian, conferențiar la Universitatea de Finanțe de pe lângă Guvernul Federației Ruse, pentru Sputnik Moldova.

Vizita de două zile a liderului Turciei, Recep Erdogan, în Moldova nu este nici pe departe una de rutină. Președintele a sosit în țară cu interes și recunoștință.

În prima zi a vizitei s-a desfășurat la Chișinău. Erdogan s-a întâlnit cu ambele tabere care se află la cârma Moldovei, și care se află în conflict: cu președintele Igor Dodon și cu premierul Pavel Filip.

Relațiile dintre Moldova și Turcia au atins un nou nivel strategic

Nu a fost doar o simplă întâlnire, în urma negocierilor Erdogan și Dodon au semnat o declarație comună privind colaborarea strategică.

”Vizita curentă în Republica Moldova a unui şef de stat turc după 24 de ani, demonstrează interesul ambelor țări pentru dezvoltarea, consolidarea și aprofundarea relațiilor de colaborare moldo-turce în beneficiul ambelor popoare", a declarat Dodon.

Contribuția Turciei

Este simbolic faptul că semnarea declarației a avut loc în incinta administrației președintelui Moldovei, care a fost restaurată anume pe banii Turciei.

”Acest proiect nu este altceva decât un semn al importanţei pe care o acordăm noi Republicii Moldova, un simbol al prieteniei poporului turc cu poporul Moldovei", a declarat Erdogan. Astfel atunci când Dodon spune că Turcia „a contribuit substanțial la consolidarea statalității moldovenești", se poate subînțelege, inclusiv, literalmente. În cazul dat, contribuția constituie 10 milioane de dolari (restaurarea, precum și mobilierul nou).

Erdogan, decorat de Dodon cu cea mai înaltă distincție de stat

Chișinăul speră să atragă și alte milioane din Turcia, și nu doar prin investiții, ci și în comerț. În anul 2017 volumul schimbului comercial de mărfuri între Moldova și Turcia a constituit aproximativ 400 de milioane de dolari (aproximativ 5% din comerțul extern al Moldovei). Părțile intenționează să sporească acest volum până la un miliard.

În cea de-a doua zi a vizitei sale, Erdogan a mers în Găgăuzia, considerată de Turcia (în care pan-turcismul este ideologia dominantă) drept parte din Lumea turcă. Desigur, la drept vorbind, găgăuzii nu prea sunt reprezentanți clasici ai acestei lumi (ei sunt unicul popor turcic în lume de credință ortodoxă), însă investițiile impresionante turcești permit să fie trecute cu vederea asemenea amănunte. În Găgăuzia au fost construite mai multe obiective pe bani turcești (printre care se numără o casă de cultură, un parc, un centru de diagnosticare ș. a.). Erdogan a vizitat personal o parte din ele.

Nu este de mirare că un asemenea oaspete important a fost primit în Găgăuzia la cel mai înalt nivel. Cu această ocazie, în Autonomia Găgăuză, ziua de 18 octombrie a fost decretată zi de odihnă pentru instituțiile de stat și cele bugetare. În primul rând, pentru a asigura securitatea lui Erdogan: acesta și-a făcut până acum destui dușmani.

Un simplu Mulțumesc

Erdogan: Turcia și Moldova se confruntă cu aceeași amenințare teroristă

Dacă interesul Moldovei pentru Erdogan este clar (sume mari de bani pentru o țară mică), atunci de ce ar avea nevoie Erdogan de Moldova? Există câteva motive.

În afară de „factorul turcic", președintele Turcii îi mulțumește Chișinăului pentru înțelegere. Doar autoritățile moldovene (spre deosebire de cele europene) sunt gata să-l sprijine în fel și chip pe Erdogan în lupta sa contra guleniștilor. În septembrie Moldova a expulzat de pe teritoriul său șapte cetățeni turci angajați în liceele moldo-turce din rețeaua „Orizont". Serviciile secrete din Moldova au declarat că aceste persoane sunt legate cu mișcările islamiste și prezintă pericol pentru securitatea națională a țării.

Europa nu a aprobat acest pas (chiar și comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Han, și-a exprimat îngrijorarea). În schimb, Erdogan l-a apreciat.

Pe lângă recunoștință, Erdogan mai are un motiv: apărarea și promovarea intereselor Turciei în țările învecinate. Poate că Moldova nu este cea mai importantă și mai de perspectivă piesă de pe tabla geopolitică de șah, însă țara se află într-un proces de mari transformări interne, fapt ce creează oportunități unice de a-ți consolida acolo pozițiile. În afară de aceasta, în lupta pentru influență asupra Republicii Moldova participă Rusia și Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că, dacă Turcia va pătrunde în această țară și va câștiga acolo o anumită influență, Erdogan va putea să negocieze cu această influență atât cu Moscova, cât și cu Bruxelles-ul.

Dodon și Erdogan participă la inaugurarea oficială a palatului prezidențial

De altfel, Moscova este destul de indiferentă față de apariția Turciei în jocul politic moldovenesc. În primul rând, influența Turciei nu este încă atât de mare, încât să te temi de ea. În al doilea rând, Kremlinul înțelege în mod obiectiv că nu poate (pur și simplu, din cauza inoportunității) împiedica în vreun fel oarecare pătrunderea intereselor Turciei în această țară. Și, în sfârșit, Turcia deocamdată nu joacă în Moldova împotriva Rusiei. Turcia nu susține tendința „forțelor proeuropene" locale de a respinge influența Rusiei (cel puțin, pentru că aceleași „forțe proeuropene" sunt și împotriva Turciei). Plus la aceasta, ea nu susține tendința unor forțe politice moldovenești de a tensiona situația în Transnistria.

În cele din urmă, autoritățile și populația Găgăuziei (pe care Erdogan se va sprijini în Moldova) manifestă, tradițional, o atitudine bună față de Rusia. De aceea, nu este exclus ca Moscova și Ankara să se înțeleagă între ele în chestiunea moldovenească. Ba chiar și să vină la Chișinău cu daruri comune.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.