CHIȘINĂU, 18 oct — Sputnik. Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, a discutat cu reporterul Sputnik Moldova despre ingeniozitatea restauratorilor moldoveni la stabilirea prețurilor.
Puțini sunt cei care consideră că în restaurantele din Moldova prețurile la vinurile moldovenești sunt absolut justificate și reale. În majoritatea cazurilor, cifrele din meniu la capitolul „Băuturi alcoolice" provoacă nedumerire și o întrebare firească: de ce în restaurant prețul unei sticle de vin este de trei ori, iar uneori chiar de cinci ori, mai mare decât prețul din magazin.
În opinia directorului Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, această întrebare este logică. Majorarea exagerată a prețului la vinuri într-o țară vinicolă este un fenomen anormal. Totodată, din cauza acestei lăcomii la prețuri sunt în pierdere nu doar clienții, ci înșiși proprietarii restaurantelor și producătorii de vin.
„Putrivit statisticii, în anul trecut consumul de vin în restaurante a scăzut cu 30%, una dintre cauze fiind prețul. Anume în așa mod consumatorii îi pedepsesc pe vânzători. Unele estimări arată că în acest an vânzările vor fi și mai mici", a menționat Arpentin.
La drept vorbind, și în alte țări, inclusiv europene, în sfera alimentației publice este practicată aceeași strategie de stabilire a prețurilor la băuturile alcoolice, deoarece nu mâncărurile, ci anume băuturile alcoolice, mai ales vinurile, sunt cele care le aduc cel mai mare profit proprietarilor localurilor.
„Restaurantele majorează de trei ori prețul de achiziție a vinului și, astfel, își asigură profitul. Circa 30% din încasările restaurantelor se datorează băuturilor spirtoase, în special vinului", a adăugat Arpentin.
Acesta a menționat cu regret că puțini restauratori moldoveni oferă un sortiment mare de vinuri. De regulă, ei propun produsele a doar patru — cinci vinificatori. Iar acolo unde nu există concurență, nu este nici problema prețului.
„Cele patru — cinci întreprinderi de vinificație au fost prezente oricând și oriunde. Doar vinăriile mici au apărut relativ recent. Întreprinderile vechi au deja poziții stabile, au tradiții în producerea vinurilor, lucrează asupra calității acestora. Pentru un restaurant care are relații cu patru producători ale căror vinuri îi satisfac pe deplin clienții, este complicat să-și schimbe sortimentul", a specificat specialistul.
Însă cerințele clienților cresc, doar vinul este interesant anume prin diversitatea sa. De aceea, mai devreme sau mai târziu, restaurantele se vor conforma cerințelor consumatorilor, fapt care va influența asupra prețurilor la vinurile moldovenești, a concluzionat cu încredere specialistul.