Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pedeapsă penală: Autoritățile declară război importului ilegal de carne de porc

Ministerul Justiției își propune să combată, cu ajutorul legislației, importul ilegal de carne de porc.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 sept — Sputnik. Până la cinci ani de închisoare și amenzi de sute de mii de lei pentru persoanele care vor contribui la răspândirea pestei porcine africane și a altor boli ale animalelor și plantelor.

Ministerul Justiției, cu suportul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a elaborat un proiect Legii pentru completarea Codului penal al Republicii Moldova.

Pesta porcină africană: Guvernul a dispus măsuri sporite de combatere a focarelor

Proiectul Legii pentru completarea Codului Penal a fost elaborat în vederea executării Planului măsurilor pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul șării, aprobat la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale pe 19 septembrie curent.

Potrivit Ministerului Justiției, dacă în 2016 au fost înregistrate în total 2 focare de pestă porcină africană, păi în 2017 au fost înregistrate 7 focare (dintre care 3 au fost înregistrate la mistreți), iar până la 21 septembrie 2018 au fost deja înregistrate 23 focare.

Astfel, autoritățile au constatat că cea mai răspândită cale de infectare a porcilor sunt produsele alimentare introduse fraudulos în țară printre bagajele călătorilor.

Din cauza tăinuiri intenționate a faptului că s-au îmbolnăvit animalele și a refuzului de colaborare cu organele competente, boala s-a răspândit, provocând apariția multiplelor focare care au drept consecință cauzarea de daune semnificative atât proprietarilor de animale, cât și statului.

În pofida existenței interdicțiilor stabilite de Guvern, există totuși tendința de introducere în țară a produselor alimentare interzise. Astfel, în 2018, au fost documentate peste 5800 de tentative de introducere în țară a produselor alimentare interzise, iar peste 9800 de kilograme au fost confiscate și distruse.

Măsuri radicale: Animalele bolnave de pesta porcină africană vor fi sacrificate

Prin proiectul de lege, Ministerul Justiției propune completarea Codului Penal la capitolul „Infracţiuni ecologice" cu o nouă componență de infracțiune — „Răspîndirea bolilor la animale sau plante".

Astfel, va fi pasibilă de răspundere penală fapta săvârșită cu intenție care a condus la răspândirea unei boli infectocontagioase la animale sau plante. Autorul infracțiunii (persoană fizică) va fi pedepsită cu amendă de la 550 (27 500 de lei) până la 850 de unităţi convenţionale (42 500 de lei) sau închisoare de la 1 până la 3 ani.

Persoana juridică va fi sancționată cu amendă de la 2000 (100 000 de lei) și până la 4000 unităţi convenţionale (200 000 de lei), cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Aceiași faptă care s-a soldată cu îmbolnăvirea în masă a animalelor/plantelor sau cu cauzarea de daune în proporții deosebit de mari vor constitui „agravantele infracțiunii".

Pentru îmbolnăvirea în masă și daune în proporții deosebit de mari, Ministerul Justiției propune stabilirea unei pedepse sub formă de amendă — de la 650 și până la 1150 unităţi convenţionale sau închisoare de la 3 până la 5 ani (pentru persoane fizice).

Pesta porcină dă idei hoţilor - au apărut falşii veterinari care fură animalele

Pentru persoane juridice, proiectul de lege prevede amendă de la 4000 până la 6000 unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Amintim că Planul de măsuri pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova a fost aprobat de Comisia pentru Situații Excepționale, la inițiativa premierului Pavel Filip.

Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Acesta transpune prevederile Directivei UE privind listele de animale și produse care vor fi supuse controalelor la punctele de control la frontieră.