Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE vrea o alternativă la sistemul financiar dominat de SUA. Subminarea dolarului

UE va căuta activ o alternativă la sistemul financiar dominat de SUA, având în vedere că Germania și Franța deplâng deschis abuzurile SUA, care se folosește de sancțiuni pentru a-și intimida chiar aliații, scrie revista Foreign Policy.
Sputnik

BUCUREȘTI, 11 sept — Sputnik, Doina Crainic. Înalți oficiali germani și francezi plănuiesc tot mai mult modalități de a contracara dominanța financiară a Statelor Unite și puterea acestora de a impune sancțiuni la nivel global, ceea ce reflectă gravitatea clivajului actual dintre Europa și SUA, notează revista Foreign Policy

Luna trecută, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a îndemnat UE să caute să obțină independența financiară față de Washington, pentru a-și recăpăta libertatea de manevră în politica externă. Alți oficiali germani încearcă să atenueze dominația exercitată de SUA asupra sistemului financiar global, adaugă revista. 

UE este pregătită să riposteze dacă SUA impun noi tarife la mărfuri

De asemenea, ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a reiterat acest apel, propunând, luna trecută, crearea unor "instrumente de finanțare complet independente", în afara controlului SUA. "Vreau ca Europa să fie un continent suveran și nu un vasal", a spus acesta. 

Pentru a scăpa de dominația SUA, Europa ar trebui să își creeze un sistem financiar alternativ, să dezvolte o alternativă la dolar pe care băncile și alte organizații să o poată utiliza atunci când efectuează tranzacții transfrontaliere, sugerează experții intervievați de Foreign Policy. 

În ultimii ani, țări precum Rusia, Venezuela și China au luat măsuri pentru a contracara dominația financiară a SUA și consecințele sancțiunilor. În prezent, principalii aliați ai Statelor Unite adoptă măsuri similare pentru a eluda dominația SUA, semn că țara care altă dată era considerată "un pilon" al stabilității sistemului global, este considerată acum un "agent al volatilității", mai scrie revista.