CHIȘINĂU, 6 sept — Sputnik. Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au declarat că peste 1,4 miliarde de oameni riscă să se confrunte cu diabetul zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, demență, cancer la sân și de colon din cauza modului de viață pasiv.
Într-un studiu publicat în revista The Lancet Global Health, în ajunul reuniunii de nivel înalt al Adunării Generale a ONU în legătură cu bolile netransmisibile și factorii de risc al dezvoltării lor, care va avea loc pe 27 septembrie la New York.
Doctorul Regina Guthold, principalul autor al studiului, menționează că peste o un sfert din oamenii maturi duc un mod de viață pasiv, iar o astfel de tendință să păstrează în continuare.
Între 2001 și 2016, locuitorii Europei de Vest cu venituri înalte, precum și cei din America Latină și Caraibe au oferit tot mai puțin timp mișcărilor.
Savanții explică acest fenoment printr-un stil de viață sedentar, o creștere a timpului pentru odihnă și o preferință mai mare pentru călătoriile cu mașina. În același timp, în statele cu venituri mai scăzute, oamenii sunt ocupați mai mult cu munca fizică și au acces mai mic la mijloace de transport "pasive".
Potrivit recomandărilor OMS, persoanele cu vârsta între 18-64 de ani trebuie să-și rezerve cel puțin 150 minute pentru eforturi fizice moderate sau cel puțin 75 minute pentru eforturi fizice intense.
Studiul are la bază un sondaj realizat de persoane cu vârsta de peste 18 ani, pe un eșantion de 1,9 milioane persoane din 168 de state.