CHIȘINĂU, 6 sept — Sputnik. Cea de-a treia Conferință Globală a Turismului Vitivinicol a fost inaugurată oficial în Moldova. Potrivit unui comunicat al Agenției pentru Investiții, inaugurarea oficială a evenimentului are loc la Castel Mimi — primul și cel mai somptuos „chateau" vinicol din Moldova, inclus în topul celor mai fascinante destinaţii turistice.
Situat la 30 de kilometri distanță de Chișinău, castelul MIMI a fost fondat în 1893 de ultimul guvernator al Basarabiei — Constantin Mimi. Vinăria a devenit o carte de vizită a țării noastre, iar castelul este un monument de arhitectură de importanță națională. Complexul turistic al vinăriei se întinde pe o suprafață de 200.000 metri pătrați și oferă turiștilor o serie de servicii unice la nivel național (wine spa).
Desfășurarea evenimentului în Moldova denotă o recunoaștere oficială a faptului că ţara noastră este o destinație vitivinicolă importantă pe hartă mondială a turismului. Datele statistice plasează Moldova în topul celor mai mari 20 de producători de vinuri, cu o producţie anuală de 1,8 milioane de hectolitri de vin, potrivit Organizației Internaționale a Viei şi Vinului.
Cea de-a treia Conferință Globală a Turismului Vitivinicol va constitui un bun prilej de promovare a imaginii Republicii Moldova pe plan internațional. Emblematică pentru industria mondială a turismului, conferința reuneşte peste 200 de oaspeți de rang înalt din domeniul turismului vitivinicol din circa 60 de țări ale lumii. Participanții vor avea ocazia să cunoască și să „guste" din oferta turistică vitivinicolă a țării, vizitând un șir de vinării și complexe turistice reprezentative.
„Organizaţia Mondială a Turismului este mândră să fie partenerul Republicii Moldova în desfăşurarea acestui eveniment. Vă mulţumesc pentru găzduire, pentru organizarea acestei conferinţe. Vreau să felicit Guvernul RM, Agenţia de Investiţii, pentru progrese obţinute în domeniul turismului. Creşterea numărului de turişti cu 20 la sută este un rezultat foarte bun, unul optimist", a declarat secretarul general adjunct al Organizației Mondială a Turismului, Jaime Cabal.
Timp de două zile, cât va dura evenimentul, vor fi organizate o serie de acțiuni de promovare a turismului vitivinicol autohton și de prezentare a ofertei turistice a Moldovei, ce vor include tururi ghidate și degustații de vinuri, show-uri gastronomice și culturale, expoziții artizanale. Fiecare eveniment al conferinței se va desfășura în locații vitivinicole diferite, pentru a oferi oaspeților cât mai multe experiențe autentice, ce îi vor ajuta să-şi contureze impresia despre potenţialul turistic al ţării noastre.
Anul trecut, Republica Moldova a înregistrat o creștere cu 50% a numărului de turiști străini, față de 2015. Tot în 2017 pensiunile rurale au înregistrat de trei ori mai mulți vizitatori față de acum doi ani, numărul vinăriilor care oferă servicii turistice s-a dublat, iar numărul vizitatorilor de destinații turistice vitivinicole a crescut cu 20%.
Moldova este recunoscută pentru galeriile vitivinicole de la Cricova și Mileștii Mici, care formează orașe subterane veritabile. Obiect al patrimoniului cultural-naţional al Republicii Moldova, „Cricova" cuprinde sute de străzi și bulevarde cu lungimea totală de 120 de kilometri, care găzduiesc colecțiile personale ale celor mai influenți lideri politici din lume. „Mileștii Mici" se regăsește în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare colecție de vinuri din lume: 1,5 milioane de sticle de vin păstrate în galerii cu o lungime de 200 de kilometri.