Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cioclea: Suspendarea asistenței macrofinanciare nu va avea efecte majore pe piața valutară

Potrivit guvernatorului, suspendarea asistenței macrofinanciare din partea UE nu va afecta în viitorul apropiat nivelul rezervelor internaționale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 iul — Sputnik. Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, afirmă că, pe termen scurt, suspendarea asistenței macrofinanciare, prevăzute de Acordul de asistență macrofinanciară cu Uniunea Europeană, nu va genera un efect major pe piața valutară. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat presei, transmite IPN.

Cioclea către Ghimpu: Informațiile solicitate sunt de natură personală

Întrebat cum poate evolua cursul valutar, în contextul suspendării plății primei tranșe, Sergiu Cioclea a menționat că nivelul sporit de remitențe și buna performanță a exporturilor moldovenești asigură un flux important de valută pe piața internă, în ciuda erodării deficitului comercial.

Oferta de valută din partea persoanelor fizice continuă să depășească cererea din partea agenților economici, ceea ce explică, în mare parte, tendința de apreciere a leului moldovenesc. Fluxul de intrări de valută în favoarea persoanelor fizice a atins 1,2 miliarde dolari SUA în 2017 și este în creștere, majorându-se cu 16% în prima jumătate a anului 2018.

Potrivit guvernatorului, suspendarea asistenței macrofinanciare din partea UE nu va afecta în viitorul apropiat nivelul rezervelor internaționale, care au atins la sfârșitul lui iulie curent nivelul record de aproape trei miliarde dolari.

Euro, cădere liberă în raport cu leul, sub pragul psihologic de 19 lei

Potrivit lui, cu toate acestea, tensionarea relațiilor cu UE și alți parteneri străini ar fi o noutate proastă. Aceasta ar putea avea consecințe negative pe termen mediu și duce la înrăutățirea percepției față de țară din partea investitorilor străini, creditorilor internaționali și agențiilor de rating.

Cu atât mai mult este important, spune Sergiu Cioclea, de a respecta angajamentele față de Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. În caz contrar, ar putea suferi finanțarea externă a bugetului și contului curent, dar și agenda internă de reforme structurale și instituționale.

Din acest motiv, BNM și-a exprimat îngrijorarea față de discordanța în relațiile cu organismele europene și speră ca aceasta să fie depășita cât de curând prin intensificarea dialogului și identificarea soluțiilor de remediere. Interviul cu guvernatorul a fost realizat în baza întrebărilor adresate de către instituțiile mass-media, urmare solicitării BNM.