Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Infecție cu un virus extrem de periculos: O victimă chiar la hotarul cu Republica Moldova

Un bărbat din România de 79 de ani a murit din cauza virusului West-Nile, care se transmite prin înțepătura de țânțar.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 aug — Sputnik. Un bărbat din România a murit din cauza infecției cu virusul West-Nile. Este vorba de un pensionar de 79 de ani din Galați care suferea şi de alte maladii cronice, scrie dcnews

Suburbiile Chișinăului, bântuite de miasme, invazii de insecte și rozătoare

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România, în perioada 2 mai — 8 august s-au înregistrat 23 de cazuri de infecție cu virusul West Nile. Cazurile de infecție au fost înregistrate în județele Dolj (5), Olt (4), Iaşi (4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihor (1), Bacău (1), Galaţi (1), Vrancea (1), Teleorman (1) şi în Bucureşti (1).

În județul Iași, care este foarte aproape de Moldova, situaţia este îngrijorătoare având în vedere că primul caz de infectare cu virusul West Nile din acest sezon a fost raportat acum două săptămâni. Este vorba de un bărbat de 67 de ani, din comuna Probota, Iaşi, care nu a mers în afara țării, și a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva" din Iaşi prezentând semnele bolii, scrie ziaruldeiași.ro. Starea acestuia nu este una foarte bună.

Cel de-al doilea caz a fost depistat la un bărbat de 71 de ani, din Paşcani. Acesta a fost diagnosticat cu meningită şi este internat în compartimentul de Terapie Intensivă al Spitalului de Boli Infecţioase.

Celelalte persoane care s-au prezentat la spital şi au fost diagnosticate cu virusul West Nile sunt tot doi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 60 şi 70 de ani, din comunele Plugari şi Movileni. Starea acestora este stabilă, dar rămân sub supravegherea medicilor.

Exercițiile militare din Transnistria produc la București armăsari din țânțari

Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP) Iaşi a început, încă de săptămână trecută, să atenţioneze oamenii cu privire la pericolul la care se expun dacă nu se protejează împotriva ţânţarilor.

Virusul West Nile a fost descoperit în 1937, în districtul cu acelaşi nume din Uganda — Africa, iar principala cale de transmitere a acestei infecţiei este înţepătura de ţânţar. Perioada de incubaţie a infecţiei la om este cuprinsă între 3 şi 15 zile şi cele mai multe dintre cazuri sunt asimptomatice.

Cu toate acestea, specialiştii spun că la aproximativ 20% dintre oameni principalele simptome sunt asemănătoare gripei, bolnavii prezentând cefalee, stare de rău, febră şi vărsături. La 1% dintre cazuri pot apărea şi simptome neurologice, precum meningita sau meningoencefalita.

Este recomandat ca în această perioadă să purtăm haine cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, să utilizăm substanţe toxice împotriva ţânţarilor şi insecticide în locuinţă, în cazul în care aceştia au pătruns deja înăuntru. De asemenea, ar trebui îndepărtate recipientele de apă stagnată şi gunoiul menajer, acestea atrăgând în special ţânţarii.