Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Încă un pas pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului

Membrii Comisiei Unificate de Control s-au întrunit într-o nouă ședință în Bender, Transnistria.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 iul — Sputnik. Reprezentanții Chișinăului în Comisia Unificată de Control insistă pe eliminarea infrastructurii de control pe podul dintre localitățile Gura Bâcului și Bâcioc.

Rezoluția antirusească a ONU privind Transnistria: Cine a apăsat butonul?

Pe 19 iulie, în orașul Bender, sub președinția delegației Federației Ruse, s-au întrunit membrii Comisiei Unificate de Control (CUC) pentru a discuta problemele ce vizează situația din Zona de Securitate și soluțiile legate de chestiunea asigurării liberei circulații și securității pe podul peste râul Nistru, în preajma satului Bâcioc.

Discuțiile s-au axat pe propunerile de compromis parvenite pe 28 iunie din partea reprezentanților Federației Ruse, care prevăd următoarele: monitorizarea și asigurarea securității și liberei circulații pe podul peste râul Nistru și în vecinătatea localităților Gura-Bâcului și Bâcioc să fie asigurată doar de către forțele pacificatoare de comun cu angajații poliției și așa-numitei „miliții transnistrene".

În context, reprezentanții Chișinăului insistă pe lichidarea posturilor pretinselor structuri de forță transnistrene instalate în preajma satului Bâcioc. Această propunere prezintă o soluție rezonabilă de a debloca activitatea CUC pe acest subiect și corespunde mandatului misiunii de pacificare stabilit de Acordul din 21 iulie 1992.

Numirea lui Kozak: La ce ar trebui să se aștepte>>>

Acestei propuneri s-a opus vehement delegația transnistreană, neavând argumente temeinice. Astfel, discuțiile referitor la această problemă vor fi reluate la următoarea ședință a Comisiei, preconizată pentru data de 26 iulie 2018.