CHIȘINĂU, 19 iul — Sputnik. Nutriționiștii recomandă consumul zilnic al harbuzului datorită calităților excepționale pe care le are. Consumul de pepene roşu poate ajuta la îndepărtarea riscului obezităţii, diabetului şi bolilor de inimă. De asemenea, promovează sănătatea pielii şi a părului şi creşte nivelul de energie în corp, informează ziaruldeiasi.ro.
Potrivit specialiștilor, un pahar cu suc de harbuz conţine 43 de calorii, 0 g grăsimi, 2 g de sodiu, 11 g de carbohidraţi şi un gram de fibre. Pe lânga acestea are 17% vitamina A, 21% vitamina C, 2% fier, şi 1% calciu, ceea ce reprezintă necesarul zilnic pentru om.
Pepenele roşu mai conţine thiamină, riboflanovoide, niacin, vitamina B6, şi oligoelementele: magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, seleniu şi licopene mai multe decât orice alt fruct. O simplă băutură preparată pe timp de vară din pepene roşu amestecat cu lapte vegetal concentrat şi gheaţă este delicioasă şi hrănitoare în orice moment al zilei. Miezul poate fi refrigerat iar nutrienţii se păstrează intacţi timp de 6 zile.
Iată ce beneficii poate aduce consumul unei felii sau două de harbuz pe zi
1. Previne astmul. Riscul de a te îmbolnăvi de astm este scăzut la oamenii care consumă mulţi nutrienţi precum cei din pepenele roşu. Unul dintre aceştia este vitamina C care este din abundenţă în acest fruct.
2. Fiind o sursă excelentă de antioxidantul vitamina C şi pepenele roşu poate ajuta la combaterea formării de radicali liberi care cauzează cancerul. Licopenele, de exemplu, spun mai multe studii, sunt în legătură cu eliminarea riscului îmbolnăvirii de cancer de prostată.
3. Harbuzul ajută la prevenirea constipaţiei şi promovează sănătatea tractului digestiv, deoarece conţine apă şi fibre.
4. Este un foarte bun rehidratant: are 92% apă şi este plin de electroliţi. Pepenele roşu este un excelent răcoritor în lunile de vară şi previne deshidratarea.
5. Colina este o substanţă importantă şi versatilă din componenţa pepenelui roşu care este implicată în mecanismul somnului, a mişcărilor musculare, învăţării şi memorării. Colina ajută la menţinerea structurii membranei celulare, asistă la transmiterea impulsurilor nervoase şi la absorbţia grăsimilor. Colina poate îndepărta inflamaţiile cronice.
6. Pepenele roşu şi sucul său pot reduce durerile musculare date de contracţiile tip „cârcel" şi îmbunătăţeşte timpul de refacere după exerciţiile intensive ale sportivilor. Cercetătorii cred că acest lucru este din cauza substanţelor pe care pepenele roşu le conţine.
7. Pepenele roşu este fantastic pentru piele deoarece are vitamina A, un nutrient necesar pentru producţia de sebum care păstrează hidratarea părului. Vitamina A este necesară, de asemenea, pentru creşterea tututor ţesuturilor umane, deci inclusiv al pielii şi părului.
8. O felie de pepene roşu poate înlocui un pahar de suc. Astfel că puteţi renunţa la sucurile nesănătoase când există posibilitatea de a consuma miezul dulce şi zemos al acestui fruct. El este foarte bun în dietele pentru slăbit, pentru că poate fi mâncat în orice cantitate fără să se adauge nici un gram la greutate, dimpotrivă scăzând drastic kilogramele în plus.
9. Poate fi un adevărat detoxifiant atunci când este folosit în cure de una sau două săptămâni. Zilnic se consumă pepene roşu cel puţin două felii. Efectul excelent se obţine datorită conţinutului de apă care îl recomandă în detoxifierea corpului.
10. Dacă rinichii nu funcţionează bine, sunt probleme cu bila, sau probleme de constipaţie ori boli de piele atunci pepenele roşu este de un un real ajutor. Astfel, consumul zilnic de pepene roşu ajută la atenuarea sau vindecarea acestor afecţiuni.
Cum să alegi pepenele roșu
Mare atenţie când alegi un harbuz! Greutatea unui pepene bun, proaspăt, ar trebui să fie apropiată de mărime şi nu ar trebui să fie lovit, crăpat sau mucegăit, iar aroma sa trebuie să fie discretă. Nu uita să speli coaja înainte de a-l tăia pentru a înlătura bacteriile de pe suprafaţă.