Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guverunul a decis: Comercianții de pneuri, obligați să facă asta

Cabinetul de Miniștri a decis ca agenții economici specializați în comercializarea pneurilor să fie obligați să le eticheteze conform standardelor europene. Iată cum să citim corect noua etichetă care va fi aplicată pe anvelope.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 iun — Sputnik. Șoferii moldoveni vor putea să-și aleagă mai ușor anvelopele pentru automobilele pe care le au în proprietate. Vineri, Guvernul a decis că toți furnizorii și distribuitorii de pneuri vor fi obligați să le comercializeze doar având etichetă energetică, identică celei folosite în statele Uniunea Europeană (UE), asemănătoare celei aplicate pe aparatele electrocasnice.

Astfel, cumpărătorii vor putea să-și aleagă anvelopele în funcție de clasa de eficienţă a consumului de combustibil, de gradul de aderenţă pe teren umed şi de zgomotul exterior de rulare, care vor fi notate pe etichetă.

Unii șoferi din Moldova nu vor mai plăti taxa de drum, care este obligatorie

De asemenea, documentul stabilește responsabilitățile comercianților de pneuri, metodele de testare și parametrii conform cărora vor fi clasificate anvelopele. Mai mult, informația referitoare la pneuri urmează fie indicate, obligatoriu, în toate materialele promoționale distribuite în punctele de vânzare și pe etichetă.

După publicarea în Monitorul Oficial al Regulamentului cu privire la etichetarea pneurilor, agenții economici vor avea la dispoziție un an de zile pentru a epuiza stocurile de pneuri neetichetate.

Cum arată noua etichetă:

Noua etichetă va avea trei pictograme care vor indica clasa de eficienţă a consumului de combustibil, aderenţa pe teren umed şi zgomotul exterior de rulare al pneurilor.

 
Astfel, în partea stângă sunt indicate şapte clase, notate de la A la G, care se stabilesc în funcţie de coeficientul de rezistenţă la rulare. Aceasta din urmă reprezintă, practic, raportul dintre rezistenţa la rulare a unui cauciuc şi sarcina pusă pe cauciuc.În pictograma din dreapta, va fi indicată clasa de aderență la teren umed. Aceste clase sunt notate tot cu litere de la A la G, unde A reprezintă clasa cu cele mai scurte distanţe de frânare.
Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei va fi responsabilă de verificarea informațiilor indicate pe etichetă.
Cea de-a treia pictogramă, aflată în partea inferioară a autocolantului aplicat pe anvelorpe ilustrează clasa de zgomot exterior de rulare şi valoarea sa măsurată în decibeli.

Șoferii care vor opta pentru anvelope din clasa superioară "A", vor deține mai mult control asupra autoturismului, vor face economii de combustibil, iar automobilul va elimina mai puține gaze poluante făcând mai puțin zgomot.

Conform estimărilor făcute de specialiști, trecerea de la anvelope de clasă inferioară la unele de clasă superioară, în condițiile unei distanțe parcurse de 10 mii km anual, ar genera economii de combustibil de circa 5,4 mii de tone anual, ceea ce constituie peste 86 de milioane de lei anual. Economiile de combustibil ar reduce volumul emisiilor de CO2 cu peste 13 mii de tone.

Care sunt pneurilor în cazul cărora nu se va aplica Regulamentul

Pentru șoferi: De ce nu trebuie pornit aerul condiționat imediat după ce urcăm în mașină

1) pneurilor reșapate;

2) pneurilor profesionale de teren;

3) pneurilor proiectate să fie montate numai la vehicule înmatriculate pentru prima dată înainte de 1 octombrie 1990;

4) pneurilor de rezervă pentru uz temporar de tip T;

5) pneurilor a căror categorie de viteză este mai mică de 80 km/h;

6) pneurilor al căror diametru nominal al jantei nu depășește 254 mm sau este de cel puțin 635 mm;

7) pneurilor echipate cu dispozitive suplimentare pentru îmbunătățirea proprietăților de tracțiune, precum pneurile cu nituri;

8) pneurilor proiectate să fie montate numai la vehicule destinate exclusiv curselor.