Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când vor scădea prețurile la combustibil în Moldova

De ce deputații moldoveni nu au reușit să discute problema formării prețurilor la benzină și motorină?
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 iunie — Sputnik. În Parlamentul de la Chișinău a fost pusă din nou problema reglementării prețurilor la combustibil. Fracțiunea socialiștilor a propus să fie completat Codul Fiscal al Republicii Moldova, reducând de două ori accizele la benzină și motorină.

Reacția directorului ANRE la decizia Judecătoriei Chișinău

Pe 29 mai, ANRE a anunțat o nouă majorare a prețurilor-plafon la carburanți. Astfel, pentru perioada 30 mai — 12 iunie, prețurile-plafon al unui litru de benzină AI-95 a crescut cu 64 de bani, iar la motorină cu 66 de bani. Premierul și deputații i-au cerut Agenției să explice cauza acestor scumpiri. Ulterior, ANRE și-a anulat decizia, lăsând în vigoare vechile prețuri, până la data de 12 iunie inclusiv.

Însă deja marți ANRE a anunțat majorarea prețurilor la combustibil. Începând cu 13 iunie, prețul unui litru de benzină AI-95 a crescut de la 19 lei 15 bani până la 19 lei 49 bani, iar prețul la motorină a fost majorat cu 32 de bani și a ajuns până la 17 lei 41 bani. 

Agenția a adoptat această decizie în pofida protestelor anterioare ale automobiliștilor. În legătură cu aceste scumpiri, Ministerul Economiei și Infrastructurii s-a adresat în instanță, iar miercuri aceasta a decis suspendarea deciziei ANRE.

„Acum două săptămâni, am atras atenția asupra faptului că problema constă nu atât în prețuri, cât în documentele care reglementează activitatea regulatorului național. Iar situația este următoarea: a fost luată iarăși decizia de a majora prețurile și peste două săptămâni aceasta va fi aprobată din nou. Prin urmare, trebuie să facem ceva”, a spus deputatul fracțiunii Partidului Socialiștilor Vladimir Golovatiuk.

În opinia acestuia, Guvernul, în persoana Ministerului Economiei și Infrastructurii, și-a demonstrat „incapacitatea, ineficiența".

Deputatul a spus că proiectul pe care l-au propus socialiștii prevede soluționarea cât mai rapidă a problemei (în vederea reducerii prețurilor la combustibil) prin intermediul accizelor. În anii 2008 — 2009 accizul era de 1800 de lei pentru o tonă de benzină, iar actualmente a crescut practic de trei ori.

Plătim și nu știm pentru ce. Benzină scumpă, dar de proastă calitate

Spicherul Parlamentului, Andrian Candu, a răspuns că proiectul socialiștilor nu este avizat de comisia de profil și nici de Guvern.

Golovatiuk a subliniat că proiectul poate fi modificat, însă conceptual Parlamentul trebuie să întreprindă ceva în acest domeniu.

În cele din urmă, deputații au refuzat să includă pe ordinea de zi acest proiect.

Iar sâmbătă la Chișinău va avea loc un nou protest al automobiliștilor împotriva majorării prețurilor la combustibil.