Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CCA a amendat repetat RTR-Moldova pentru nerespectarea legii antipropagandă

Postul de televiziune RTR-Moldova a fost amendat astăzi repetat de CCA pentru că a transmis Parada militară dedicată Zilei Victoriei, care a avut loc pe 9 mai la Moscova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 iunie – Sputnik. Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) i-a aplicat, vineri, 8 iunie, a doua amendă postului de televiziune RTR-Moldova ”pentru încălcarea repetată a prevederilor articolului 9 din Codul Audiovizualului”. Radiodifuzorul a fost amendat cu 85 de mii de lei. Aceasta este a doua amendă, după ce pe data de 26 februarie, televiziunea RTR-Moldova a fost amendată pentru încălcarea aceluiași articol cu 50 de mii de lei.

Potrivit articolului 9 din Codul Audiovizualului, ”în vederea asigurării informaționale a statului, se permite radiodifuzorilor transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”.

Posturile TV care nu vor respecta legea anti-propagandă vor rămâne fără licență

CCA consideră că RTR-Moldova a încălcat acest articol după ce la 9 mai a retransmis Parada militară dedicată Zilei Victoriei asupra fascismului, care a avut loc pe Piața Roșie din Moscova, Federația Rusă, țară care nu a ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. În opinia membrilor CCA, Parada militară dedicată Zilei Victoriei asupra fascismului din Moscova este un program despre un eveniment militar.

Directorul RTR-Moldova, Evgheni Sergheev, susține că amenda aplicată astăzi de CCA nu este justificată. Sergheev le-a amintit membrilor CCA că articolul 9 din Codul Audiovizualului se referă la programe, iar transmiterea paradei militare nu este un program.

”Parada militară este o defilare a trupelor cu prilejul unei festivități. Parada nu a avut autori, etc. Nu e vorba despre transmiterea unui program. Pe ecran era sigla RTR-Moldova în direct. A fost o ediție specială. Constituția Republicii Moldova stabilește libertatea pentru libera exprimare”, a declarat directorul RTR-Moldova.

Igor Dodon contestă la Curtea Constituțională noile modificări la Codul audiovizualului

Avocatul radiodifuzorului a insistat că prin transmiterea Paradei militare de 9 mai de la Moscova nu s-a încălcat articolul 9 din Codul Audiovizualului. Acesta a mai declarat că CCA nu poate aplica astăzi amenda gradual, deoarece nu este clar încă ce se va întâmpla în cazul primei amenzi, aplicată pe data de 26 februarie.  

”Amenda anterioară a fost contestată în judecată. Reprezentanții CCA nici măcar nu au venit la prima ședință, care a fost amânată pentru luna septembrie. Acum nu poate fi aplicată gradual a doua amendă până nu se va pronunța instanța asupra primei amenzi”, a declarat avocatul.

La rândul său, președintele CCA, Dragoș Vicol, a declarat că parada a avut loc în Piața Roșie din Moscova și a demonstrat potențialul militar al Federației Ruse. 

”Este o emisiune militară deoarece a fost demonstrată tehnica militară, performantă a Rusiei. A fost arătat potențialul militar al Rusiei. Este o emisiune produsă în Federația Rusă”, a declarat Vicol.

Noul articol din Codul Audiovizualului a intrat în vigoare la data de 12 februarie. Potrivit acestuia, radiodifuzorii din Republica Moldova care nu vor respecta noile prevederi cu privire la asigurarea informațională a statului pot rămâne fără licență dacă nu se vor conforma legii, după primirea a două amenzi. În cazul în care radiodifuzorii din Moldova nu vor respecta noile prevederi ale Codului Audiovizualului care se referă la securitatea informațională, aceștia riscă sancțiuni graduale, de la amendă până la retragerea licenței. Astfel, se sancționează cu amendă de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei radiodifuzorii și distribuitorii de servicii care au încălcat aceste prevederi. Pentru încălcarea repetată amenda va constitui de la 70 de mii de lei la 100 de mii de lei. 

Retragerea licenței de emisie pentru încălcarea acestor prevederi se aplică doar după aplicarea graduală a sancțiunilor sub formă de amendă.

La începutul acestei săptămâni, Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova a respins sesizarea președintelui țării, Igor Dodon, cu privire la stabilirea constituționalității modificărilor la Codul audiovizualului care se referă la securizarea spațiului informațional al Republicii Moldova. Potrivit președintelui țării, această modificare a Codului audiovizualului  contravine mai multor articole din Constituție, printre care și dreptul la libera exprimare.