Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegerile locale în cifre: Turul doi la Chișinău și lider incontestabil la Bălți

Alegerile locale noi sunt considerate valide în toate cele 7 localități în care s-au desfășurat, deoarece la ele au participat peste o pătrime din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, a anunțat Comisia Electorală Centrală.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 mai — Sputnik. Comisia Electorală Centrală a examinat 100% din procesele verbale la alegerile primarilor municipiilor Chişinău şi Bălţi. Astfel, peste două săptămâni, în data de 3 iunie, locuitorii Capitalei vor merge din nou la secțiile de votare pentru a-și alege primarul., în schimb la Bălți însă numele acestuia practic este cunoscut.

Conform datelor preliminare prezentate de CEC, la alegerile locale noi desfășurate pe data de 20 mai, 2018, și-au exercitat dreptul la vot 267.895 de alegători, ceea ce constituie 35,75%.

Către ora 21:00 rata de participare a alegătorilor a constituit 35,53% în municipiul Chișinău (223.529 de alegători); 34,93% (36.437 de alegători) la Bălți; 36,89% în comuna Leușeni, raionul Hâncești; în Nemțeni, raionul Hâncești — 36,85%; în comuna Volovița, raionul Soroca — 46,93%; iar în comuna Pârlița, raionul Ungheni — 39,23%. Cea mai mare rată de participare la alegerile de duminică a fost înregistrată în comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei — aici s-au prezentat la urne 52,68% dintre alegători.

Prin urmare, potrivit datelor preliminare, alegerile locale noi au avut loc în toate cele 7 localități, deoarece la ele au participat mai mult de 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, a anunțat CEC.

La Chișinău, nuci unul dintre cei 11 candidați înscriși în cursa electorală nu a reușit să acumuleze mai mult de 50 la sută din voturi, astfel că, peste două săptămâni aici se va desfășura cel de al doilea tur de scrutin.

Decis: Vom avea turul doi în Capitală cu Ion Ceban și Andrei Năstase

După procesarea a 100% din procesele verbale, liderul cursei este candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Ion Ceban, cu 40,97 la sută, urmat de candidatul Partidului Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr", Andrei Năstase, care a acumulat 32.12 la sută. Primarul interimar al orașului, Silvia Radu, a acumulat 17,65 la sută din voturile alegătorilor. Al patrulea clasat este candidatul Partidului Unităţii Naţionale, Constantin Codreanu cu un rezultat de 4,55%. Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal, este al cincilea, cu 3,61% din voturi.

La Bălţi, candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Grigorişin Nicolai, este liderul incontestabil al cursei și practic a reușit să acceadă în funcția de primar din primul tur, cu 61,74% din voturile exprimate.

Pragul de validare pentru alegerile locale este de 25 la sudă din numărul alegătorilor. Învingător este candidatul care acumulează mai mult de jumătate din voturile exprimate.