Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se strânge funia la par: CNA a pus gând rău mafiei construcțiilor neautorizate

Centrul Național Anticorupție le-a pus gând rău celor care vor să profite de lacunele din legislația națională în domeniul construcțiilor neautorizate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 — Sputnik. După ce au efectuat un studiu privind practica judiciară pe cauze contravenționale inițiate de autorități pe marginea construcțiilor neautorizate din țară, Centrul Naţional Anticorupţie a sesizat mai multe instituții de stat să vină cu propuneri de perfecționare a cadrului legal, în vederea consolidării capacităților agenților constatatori din cadrul administrațiilor publice locale în scopul neadmiterii neregulilor în procedura de inițiere și examinare a proceselor contravenționale în domeniul construcțiilor ilegale, dar și pentru a elimina riscurile de corupție.

Mafia din imobiliare: 400 de moldoveni rămași și fără bani, și fără apartamente

Oamenii legii au analizat 250 de hotărâri ale instanțelor de judecată din Chișinău, Bălți și Cahul, adoptate în perioada 2015-2017, privind construcţiile neautorizate.

”… instanțele de fond s-au expus în favoarea demolării construcțiilor ilegale doar în 61 de cazuri (24%), în alte 62 de cazuri (25%) a fost aplicată amendă fără demolare, iar în 127 de cazuri (51%) a fost dispusă încetarea procesului contravenţional din diferite motive. Totodată, în urma contestărilor în instanțele de apel a celor 61 de hotărâri, prin care s-a dispus demolarea, doar 28 au rămas definitive până în prezent. Din 127 de cazuri încetate, doar 52 au fost contestate, iar din 62 de cazuri cu aplicarea amenzii fără demolare, doar 7 au fost contestate. În final, în nici un caz nu a fost modificată hotărârea instanţei de fond în favoarea demolării construcțiilor ilegale”, informează instituția printr-un comunicat.

Patronii firmei de construcții reținuți de CNA ar putea sta după gratii

Potrivit CNA, din 127 de hotărâri încetate în prima instanță, 72 de cazuri (57%) au fost argumentate prin intervenirea termenului de prescripție, 25 de cazuri (20%) — prin încălcarea procedurii, 19 cazuri (15%) — prin neprezentarea în instanță a agentului constatator, iar 11 cazuri (8%) — prin neprezentarea probelor suficiente în instanță pentru argumentarea existenței contravenției.

Oamenii legii au constatat că există mai multe lacune în legislație care oferă posibilitatea eschivării de la răspundere a beneficiarilor construcțiilor neautorizate.

Conform Codul Contravenţional, în redacția actuală, agentul constatator este în drept, dar nu este obligat, să solicite instanței de judecată aplicarea măsurii de siguranță ce se referă la sistarea construcțiilor ilegale și demolarea acestora. Specialiștii din cadrul CNA au depistat cazuri în care instanța de judecată a aprobat hotărâri care stabileau doar amendă persoanelor care au încălcat legea, fără a fi impuse să demoleze construcțiile neautorizate.

Nu-i o glumă: deputații care au legături cu mafia vor rămâne fără pensii

Până în prezent, n-au fost realizate prevederile alin. (5) al art. 4396 din Codul Contravențional, referitoare la elaborarea modalității de demolare a construcţiilor neautorizate și de defrișare a arborilor și arbuștilor, ceea ce, de asemenea, constituie un impediment în procesul de combatere a fenomenului construcțiilor ilegale.

Centrul Naţional Anticorupţie au sesizat Ministerul Justiției referitor la inițierea perfecționării cadrului legal ce reglementează domeniul de referință, Curtea Supremă de Justiție — referitor la elaborarea recomandărilor pentru instanțele de judecată privind aplicarea uniformă a legislației, dar şi Cancelaria de Stat — pentru a interveni cu recomandări în vederea consolidării capacităților agenților constatatori din cadrul administrațiilor publice locale în scopul neadmiterii neregulilor în procedura de inițiere și examinare a proceselor contravenționale în domeniul construcțiilor ilegale.