Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi cazuri de rujeolă confirmate în Moldova: Detalii îngrijorătoare

Două cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă au fost confirmate în țara noastră de la începutul lunii mai. Numărul acestora ar putea crește însă deoarece una dintre persoanele infectate a intrat în contact cu mai multe persoane înainte să ajungă la spital.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 mai — Sputnik. De la începutul lunii mai, în Moldova au fost înregistrate în țara noastă două cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă, în ambele fiind vorba de persoane revenite de peste hotare.

În primul caz este vorba de un bărbat de 33 ani. Acesta este șoferul unui autocar care transportă pasageri pe ruta Chișinău — Cluj. Primele simptome au apărut în data de 27 aprilie, pe când era la muncă.

Se întâmplă în Chișinău! Elevă bătută de colegi pentru că este de etnie romă

Inițial, bărbatul a luat tratament fără să se adreseze la medic. După ce starea acestuia s-a agravat, el a mers la spital. În urma investigațiilor medicale, bărbatul a fost diagnosticat cu rujeolă. Pacientul a fost internat în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Toma Ciorbă" în perioada 1 — 8 mai. După externare, starea lui este satisfăcătoare.

Al doilea caz de îmbolnăvire cu rujeolă a fost confirmat la o persoană de etnie romă, în data de 11 mai. Tânăra s-ar fi îmbolnăvit în regiunea Vinița, Ucraina, unde s-a aflat timp de o lună. După ce a revenit acasă au apărut primele simptome de îmbolnăvire cu rujeolă: febră și erupții cutanate maculo-papuloase. Tânăra a fost internată în data de 11 mai, iar acum se mai află sub supravegherea medicilor.

Specialiștii spun că focarul creat de acest caz este mai problematic întrucât bolnava n-a fost vaccinată în conformitate cu calendarul de vaccinări și are un copil de 6 luni care încă nu poate fi vaccinat împotriva rujeolei. Copilul suferă de o bronșită cu acutizări periodice din luna aprilie și până în prezent. Micuțul este și el internat în spital și se află sub supravegherea medicilor.

Încă un copil ucis de rujeolă: Ce spun medicii

De asemenea, la întoarcerea bolnavei din Ucraina a fost organizată o masă de sărbătoare la care au participat mai multe persoane, lista cărora se stabilește. Persoanele care au fost în contact direct cu bolnava sunt luate sub supraveghere medicală, iar fratelui și soțului tinerei li s-a administrat câte o doză de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului și rubeolei.

În România, pe parcursul anilor 2017-2018 s-au înregistrat 12.991 bolnavi de rujeolă dintre care 52 au murit. În Ucraina, anul trecut au fost înregistrați 12.824 bolnavi de rujeolă. În Republica Moldova sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Vaccinarea împotriva rujeolei se face la vârstele de 12 luni, 7 și 15 ani. Cei care au ratat șansa de a se vaccina în copilărie pot să se adreseze reprezentanților instituțiilor de asistență medicală primară pentru a fi vaccinați. Rujeola este o boală extrem de contagioasă cu urmări serioase care poate fi prevenită doar prin vaccinări.