Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Incredibil: ce legături a avut SIS-ul de la Chișinău cu regele României

În anul 1956, pe ruinele Liceului militar „Regele Ferdinand I” din Chișinău a fost edificată clădirea actualului Serviciului de Informaţii şi Securitate.
Sputnik

CHIŞINĂU, 12 mai – Sputnik. Clădirea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) situată pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului este construită pe ruinele Liceului militar „Regele Ferdinand I”. 

Clădirea Guvernului, edificată pe locul unei biserici

Liceul a fost construit în anul 1919. În anul 1920, liceul a primit denumirea de Liceul Militar „Regele Ferdinand I”. Clădirea liceului militar a fost distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

În anul 1956, pe ruinele Liceului militar a fost edificată o clădire care astăzi aparţine Serviciului de Informaţii şi Securitate.   

Singura urmă lăsată de acest liceu la Chişinău este Catedrala Schimbarea la Faţă, care a fost capela Liceului şi care ulterior a fost transformată în observator astronomic. Liceul Militar „Regele Ferdinand I” era o şcoală de elită.