Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Jdanok: UE nu va tolera manipulările companiilor Google și Facebook

În contextul caracterului manipulator al rețelelor de socializare ale SUA, Uniunea Europeană a adoptat o hotărâre care le va permite utilizatorilor să se conecteze la rețelele de socializare europene, păstrându-și contactele și conținutul paginilor personale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 apr — Sputnik. Tatiana Jdanok, fost deputat în Parlamentul European, liderul Uniunii ruse din Letonia, a comentat pentru Sputnik Moldova datele sondajului sociologic care a demonstrat nemulțumirea europenilor față de activitatea corporațiilor-giganți ai internetului, fiind vorba în special de Google și Facebook.

Astfel, majoritatea locuitorilor Germaniei (68%), SUA (60%) și Italiei (60%), precum și mai bine de jumătate dintre locuitorii Franței (57%) și Marii Britanii (54%) consideră că aceste companii utilizează algoritmi de manipulare a informației în scopuri politice.

Sondajul a fost realizat în cadrul proiectului Sputnik.Opinii de către compania Ifop pentru Agenția de Presă și Radio Sputnik.

Sunt oare Google și Facebook instrumente de manipulare politică

Potrivit Tatianei Jdanok, în Europa protecția datelor personale a avut întotdeauna o importanță mai mare decât în SUA. Anume prin aceasta se explică adoptarea unui document special care reglementează trecerea fără probleme a utilizatorilor de la rețelele de socializare americane la cele europene.

„Uniunea Europeană a adoptat un regulament obligatoriu conform căruia aceste rețele de socializare nu vor deține monopolul asupra utilizatorului lor, acesta putând trece la o altă rețea, păstrându-și contactele vechi și conținutul. Acest lucru va schimba foarte mult situația de pe piața comunicării virtuale prin intermediul rețelelor de socializare", a menționat fostul europarlamentar.

Jdanok a adăugat că Europa luptă de mai multă vreme împotriva monopolului american asupra rețelelor de socializare și a încercărilor de a controla datele personale ale utilizatorilor europeni. În acest context, noul regulament, care a intrat în vigoare la începutul lunii martie, are ca scop schimbarea situației.

„Procesul de adoptare a acestui regulament a durat trei ani, eu am apucat începutul lucrărilor asupra documentului. După atacurile asupra celor două turnuri gemene, americanii au cerut ca UE să le transmită datele SWIFT, însă UE nu a permis acest lucru. Acolo demult este dusă această luptă și protecția datelor personale acolo este mai sigură", a concluzionat Tatiana Jdanok.