Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cinci mari diferențe între Cernavodă și Cernobîl

Experții din domeniul nuclear spun că nu există nicio asemănare între evenimentele recente de la Cernavodă și cel care a avut loc în 1986 la Cernobîl.
Sputnik

BUCUREȘTI, 30 mart — Sputnik, Daniel George Nistor. Opririle recente de la CNE Cernavodă au fost asociate condițiilor premergătoare care au condus la accidentul de la Cernobîl.

Specialiștii de la organizația de profil ROMATOM consideră că asocierea este "imposibilă din punct de vedere tehnic" și enumeră cinci considerente în acest sens:

Ultima Oră: Avarie la centrala nucleară Cernavodă - reactorul 2, deconectat

1. Diferențele dintre reactoarele de tip CANDU (tehnologie utilizată la Cernavodă) și RBMK (cum a fost cel de la Cernobîl) sunt fundamentale. Apărarea în adâncime specifică reactoarelor CANDU înseamnă de fapt o abordare fundamentală a securității nucleare din perspectiva proiectului, construcției, operării.

2. În cazul reactoarelor CANDU, există 4 sisteme speciale de securitate: două sisteme independente, redundante și diferite constructiv de oprire rapidă, sistemul de răcire la avarie a zonei active a reactorului și sistemul anvelopei.

3. Cauza de baza a accidentului de la Cernobîl a fost o deficiență de proiectare a sistemului de oprire care în condițiile efectuării unui experiment nefericit, ceea ce nu este cazul la CNE Cernavodă, a introdus o creștere necontrolată a reactivității urmată de topirea zonei active și inițierea accidentului atât de mediatizat.

4. În cazul reactorului RBMK, sistemul de oprire și sistemul de control nu erau independente, existând așadar posibilitatea că sisteme cheie de securitate să fie ignorate și operate prin ajustări manuale ale sistemului de control. În cazul reactoarelor de tip CANDU, cele două sisteme sunt independente, acționând în mod automat la ieșirea din parametrii normali de operare.

5. Reactorul de la Cernobîl nu avea anvelopa de protecție, iar factorul cheie în eliberarea majoră de radioactivitate în mediu a fost energia rezultată din arderea grafitului, moderator specific tipului reactorului RBMK. Reactoarele CANDU au sistem de anvelopare și reținere a produșilor radioactivi, fiind proiectate pentru a face față unui accident sever iar moderatorul utilizat este apă grea.

"Așadar, orice asociere între opririle neplanificate sau reducerile de putere ale Unităților 1 și 2 CNE Cernavodă și cauzele accidentului de la Cernobîl este imposibil de susținut prin argumente tehnice și de operare, Romatom recomandând prudență și o documentare riguroasă în tratarea acestor subiecte în spațiul public", se arată în comunicatul organizației.

București: Investigație în cazul avariei la Centrala Nucleară de la Cernavodă

Forumul Atomic Român — ROMATOM este persoană juridică română de drept privat, uniune independența reprezentativă la nivel național, fără scop patrimonial sau lucrativ, neguvernamentală, nonprofit, apolitică, constituită din membri asociați sau susținători. Membrii săi sunt persoane juridice române și/sau străine care au ca obiect de activitate producerea de energie electrică și termică prin procese nucleare sau sunt furnizori de bunuri și prestatori de servicii din industria nucleară românească, precum și alte persoane juridice care desfășoară activități în domeniul energeticii. Organizația numără peste 30 de membri.