Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum ar putea afecta Moldova accidentul de la centrala nucleară din România

Ultimele avarii la Centrala Nucleară de la Cernavodă și influența acestora asupra mediului: opinia specialiștilor cu privire la incidentul care a avut loc în țara vecină.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 mart — Sputnik. Specialistul principal al Direcției Monitoring al Calității Mediului din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat al Moldovei, Galina Catenco, a vorbit despre pericolul pe care l-ar putea prezinta pentru țara noastră ultima avarie care s-a produs la centrala nucleară din orașul Cernavodă din România.

„Potrivit analizelor pe care le-am primit astăzi, deocamdată nu are rost să ne facem griji. Nivelul contaminării este scăzut. Astăzi ne așteptăm la o acumulare de impurități, deoarece adie un vânt slab. Însă analizele nu vorbesc despre o creștere a concentrației", a spus Catenco.

Ultima Oră: Avarie la centrala nucleară Cernavodă - reactorul 2, deconectat

Specialistul a confirmat că deconectarea reactorului nuclear aflat la 400 de kilometri de Chișinău nu prezintă nici un pericol.

Joi, la centrala atomică din orașul Cernavodă din România s-a oprit reactorul 2. Este deja a doua avarie din ultimele zile, după cea din 25 martie. Deconectarea a fost provocată de problemele ce țin de partea electrică a centralei.

Potrivit unei declarații făcute de compania care gestionează centrala nucleară, ”Nuclearelectrica”, accidentul nu afectează securitatea nucleară.

Premierul României, Viorica Dăncilă, i-a cerut Corpului de control să investigheze situația de la Centrala Nucleară Cernavodă în contextul producerii celor două avarii.