Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce complexul Orheiul Vechi nu poate fi inclus în patrimoniul mondial?

Secretarul General al Comisiei Naționale UNESCO în Republica Moldova, Constantin Rusnac, susține că Orheiul Vechi mai are o șansă de a deveni monument protejat de UNESCO, dar probabilitatea este mică.
Sputnik

CHIŞINĂU, 17 martie — Sputnik, Dumitru Chitoroagă. Secretarul General al Comisiei Naţionale UNESCO în Republica Moldova, Constantin Rusnac, a declarat pentru studioul radio Sputnik Moldova că "s-au distrus multe construcţii vechi, care reprezenta o valoare incontestabilă. Ar fi regretabil ca această zonă să rateze şansa de a fi zonă protejată de UNESCO. Este o chestiune de prestigiu şi interes naţional".

De ce trebuie să fii prudent când mergi la Țâpova: Cinci pericole de moarte

De remarcat că în prima etapă cererea de examinare cu privire la introducerea în patrimoniul mondial a fost respinsă în cazul complexului istorico-arheologic din cauză că nu a respectat un șir de cerințe privind întreținerea și restaurarea monumentului.

Academicianul este de părere că administrația beciurilor de la Cricova, dar şi a altor obiective ar trebui să depună efort pentru a intra măcar pe lista de examinare, iar mai târziu să fie incluse în patrimoniul mondial.

Deocamdată Republica Moldova are un singur monument inclus în patrimoniul mondial. Și anume: unul dintre punctele de observație ale Arcului Geodezic Struve, situat în localitatea Rudi, raionul Soroca. Pe lista de așteptare se află complexul istorico-arheologic Orheiul Vechi şi cernoziomurile din Stepa Bălților.