Economist: În SUA e mai rău decât în China, corporațiile au devenit însuși statul

Marele economist Jeffrey Sachs a fost prezent joi la București, unde a făcut mai multe declarații incendiare privind mersul economiei mondiale.
Sputnik

BUCUREȘTI, 10 mar — Sputnik, Daniel George Nistor. Jeffrey Sachs crede că România trebuie să rămână o economie deschisă şi să pledeze pentru o Uniune Europeană cât mai puternică.

„Economia mondială arată bine, dar depinde ce decizii vor lua liderii lumii. Speranţa este la Franţa şi Germania şi la Uniunea Europeană. Preşedintele Americii, Donald Trump, nu înţelege nimic din economie, iar politica sa de a introduce bariere tarifare şi taxe vamale este o ameninţare pentru economia SUA. Sper ca Uniunea Europeană să nu treacă la măsuri de răspuns prea dure. Pentru o ţară precum România aveţi nevoie de creştere sustenabilă, investiţii în industriile înalte, dacă vreţi o economie performantă în viitor", a declarat profesorul american de economie, potrivit ZF.ro.

Declarație șocantă a unui bancher devenit premier: Ne-am vândut aproape toată economia

Jeffrey Sachs a afirmat foarte dur că guvernul american este astăzi în mâinile corporaţiilor americane. „Companiile petroliere, producătorii de alimente, marile bănci, producătorii de armament conduc Statele Unite. Pot să spun că este mai rău decât în China, unde statul a rămas puternic, dar aici, în America, aceste corporaţii mari au devenit însuşi statul. Lăcomia a scăpat de sub orice control, totul este consumerism. America a devenit disfuncţională", a susţinut Sachs.

„Am fost naiv în anii ‘90 să cred doar în puterea pieţelor de a rezolva totul", a menționat profesorul. El nu este deloc mulțumit de situația din SUA.

„În Statele Unite suntem în situaţia de a avea creştere economică, dar nu şi creştere de bunăstare generală a populaţiei. Starea de bine a populaţiei scade de la an la an, iar oamenii sunt nemulţumiţi. Speranţa de viaţă scade", a arătat economistul.

Sachs afirmă că în acest moment guvernul de la Washington este capturat de marii industriaşi, dar oamenii pot schimba cursul guvernării prin vot. El s-a referit la fraţii Koch, unii din cei mai mari industriaşi ai Americii, cu companii industriale cu afaceri de zeci de miliarde de dolari, care sprijină mişcările conservatoare din America şi îşi impun măsuri la nivel guvernamental în folosul companiilor lor, spune Sachs.

„Fraţii Koch au doar 2 voturi, chiar dacă au afaceri de 120 de miliarde de dolari", a precizat acesta.

Palmă dură pentru UE: Ungaria a repatriat aurul - „Nu am nevoie de fonduri UE”

Într-o tiradă împotriva marilor companii petroliere americane, precum ExxonMobil, Chevron sau BP (din UK), Sachs a spus că acestea sunt vinovate pentru creşterea nivelului oceanului planetar prin producţia de combustibili fosili, care aduce poluare, încălzire globală şi topirea gheţarilor, şi că trebuie să plătească despăgubiri pentru aceasta.

Profesorul a susţinut că, spre deosebire de Statele Unite, China are avantajul planificării. „America şi-a pierdut capacitatea de a planifica. Fiecare guvern ar trebui sa aibă o instituţie care să se uite înainte cu 20 de ani. Noi am pierdut-o. Funcţionăm de pe o zi pe alta. Este ca şi cum nu ai mai avea cortexul prefrontal (partea din creier responsabilă de raţionamente — n.red.)", s-a arătat foarte critic Sachs.

Considerat unul dintre cei mai cunoscuţi economişti americani din lume, Jeffrey Sachs i-a consiliat pe Mihail Gorbaciov şi Boris Elţin pentru introducerea economiei de piaţă după colapsul Uniunii Sovietice.