Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Proiectul „Ecomobilul”: Incredibile aventuri ale automobilelor electrice în Moldova

În cadrul proiectului „ECOmobil” ne vom referi detaliat la acele păreri preconcepute care constituie deocamdată un obstacol pentru ca automobilele electrice să capete o răspândire de masă în Moldova.
Sputnik

Serghei Solomonov, pentru Sputnik Moldova

Partenerul proiectului, ECOmobil.MD

CHIȘINĂU, 14 feb — Sputnik. Chiar dacă există numeroase prejudecăți legate de automobilele electrice, altceva este totuși realitatea. Datorită datelor „Registrului", putem face o estimare reală a evoluției pieței auto la ora actuală (datele se referă la cele 12 luni ale anului 2017).

Vânzările de automobile electrice în anul 2017

Conform datelor pe 12 luni ale anului 2017, în Republica Moldova au fost aduse și înregistrate 35 de electromobile la mâna a doua (care, în loc de motor cu ardere internă, au sub capotă un motor electric) și un electromobil nou. În total, sunt 36 de mașini clasificate ca BEV — battery electric vehicle.

Cel mai popular electromobil al anului 2017

Cel mai popular electromobil în Moldova, ca de altfel și în întreaga lume, este modelul japonez „Nissan Leaf". În doar 12 luni, în țara noastră au fost aduse 27 de modele de acest fel, produse între anii 2011 și 2016. În momentul de față, în Moldova „Nissan Leaf" nu se vinde prin intermediul dealerilor. De altfel, până în 2018, aceeași situație era înregistrată și în Rusia, și în Ucraina. Motivul oficial: „absența infrastructurii".

Revoluție pe piața auto: Automobilele electrice în Moldova și în lume

Toate electromobilele de mâna a doua de acest model sunt aduse în Europa de Est din SUA sau din Japonia. Vă sfătuim să fiți atenți dacă intenționați să procurați un „Nissan Leaf": foarte multe modele ajung pe piața noastră după ce au fost vândute la licitații, în urma accidentelor sau a calamităților naturale (precum grindina sau inundațiile). Dacă vedeți un anunț cu privire la vânzarea unui „Nissan Leaf" cu anul fabricării 2012, la un preț de aproximativ 7500 de euro, fiți sigur că este vorba exact de un astfel de caz.

Numărul de electromobile înmatriculate în Republica Moldova în anul 2017: „Nissan Leaf" — 27; „Tesla S"- 3; „Fiat 500 "- 2; „Renault Zoe" — 1; „BMV i3 — 1; „VW Golf" — 1; „Fiat Panda" — 1. În total, 36 de electromobile.

Pentru comparație: în același an 2017, în Ucraina au fost vândute 2697 de electromobile, dintre care 2219 de marca „Nissan Leaf". Este interesant faptul că ponderea acestui model în numărul total de electromobile este aproape aceeași: 75% în Moldova și 82% în Ucraina.

Tesla S


„Tesla" în Moldova. Mit sau realitate?

Pe locul doi în topul vânzărilor automobilelor electrice se află renumita deja „Tesla S". În anul 2017, în Moldova au fost vândute trei exemplare: unul cu anul fabricării 2013 și două produse în 2015.

Mai mult decât atât. Dacă doriți să procurați un „Tesla S" la mâna a doua, va trebui să așteptați până când acest automobil va fi adus din America, spre deosebire de „Nissan Leaf" care se află în stocurile vânzătorilor și care chiar a fost prezent pe unele piețe de automobile second hand din Chișinău.

Ce mașini preferă moldovenii și când vor înceta să mai cumpere automobile vechi>>>

Pe de o parte, s-ar părea că doar trei „Tesla" vândute anual este ceva neserios, însă totul se cunoaște prin comparație. Până acum, această marcă americană avea în țara noastră doar un singur fan — directorul rețelei de magazine „Romstal", care a deschis stații de alimentare pentru aceste automobile în două dintre punctele sale comerciale din Chișinău.

Și italienii produc electromobile

Începând cu anul trecut, parcul auto din Republica Moldova s-a mai completat cu câteva electromobile care, cu siguranță, vă vor surprinde. Este vorba că renumitul concern italian „Fiat" a început să instaleze motoare electrice în locul celor cu ardere internă la câteva dintre modelele sale de serie. În anul 2017, în țara noastră au fost înmatriculate două electromobile „Fiat 500", produse în 2013 și 2014, și un „Fiat Panda" fabricat în 2007 care este o adevărată raritate electrică.

1 / 5
Экомобиль / автоблог
2 / 5
Экомобиль / автоблог
3 / 5
Экомобиль / автоблог
4 / 5
Экомобиль / автоблог
5 / 5
Экомобиль / автоблог

Electromobilul poporului

Nici constructorii de automobile germani nu vor să rămână în urma concurenților în domeniul electromobilelor. Deși deocamdată vânzarea acestora în Moldova este mai mult decât modestă.

În 2017, un singur automobilist moldovean a optat pentru electromobilul „VW Golf" produs în 2016, demonstrând prin propria-i experiență că „automobilul poporului" se poate transforma pe deplin în „electromobilul poporului".

Însă o adevărată senzație a produs apariția pe piața auto din Moldova (ce-i drept, deocamdată într-un singur exemplar) a modelului electric „BMW i3" produs în 2014. Un „BMW" electric? Așa ceva părea de domeniul fantasticului.

Vânzările oficiale ale noilor electromobile în Moldova

Acest capitol ar fi putut fi numit cu siguranță „Vânzarea oficială a noului electromobil în Moldova". Deoarece deocamdată doar un singur model nou 100% electric a ajuns în țara noastră prin intermediul unui importator oficial. Este vorba de „Renault Zoe" de ultimă generație, care costă 30 de mii de euro.

În schimb, această mașină franceză se poate mândri cu un rezultat destul de bun în ceea ce privește autonomia deplasării. Electromobilul poate parcurge, fără a avea nevoie de încărcare, circa 250 km pe șosea și 300 km prin oraș (am verificat eu personal). Este o distanță considerabil mai mare decât cea parcursă de „Nissan Leaf" și comparabilă cu modelele „Tesla".

Și transportul comercial va trece la electricitate

În curând în seria noilor „Renault" lansate oficial va mai apare un model: „Kangoo" comercial. Dacă automobilul „papuc", alimentat cu electricitate, va prinde rădăcini, va urma o etapă absolut nouă în dezvoltarea parcului auto local.

Pentru că una sunt automobilele ale căror proprietari își doresc nu atât să facă economii, cât să-și procure un „gadget" la modă și ecologic, și cu totul alta este transportul comercial, acest gen de automobile le permite serviciilor de livrare sau celor de taxi să obțină imediat avantaje concurențiale reale: devamarea — 0, consumul de combustibil — 0.

IONiq este și el ”de-al nostru”?

Dacă e să vorbim de alte perspective ale dezvoltării pieței oficiale a noilor electromobile, în anul următor așteptăm ca în Moldova să apară „Hyundai Ioniq". Amintim că, inițial, pe linia producătorului coreean de electromobile a apărut electrohibridul „Ioniq", care funcționa concomitent cu benzină și cu electricitate. Deocamdată însă „Hyundai 100%” electric nu se grăbește să ajungă pe piața noastră.

Viitorul, tot mai aproape: Când vor apărea taxiurile fără șofer>>>

În schimb, am observat câteva „Ioniq" electrice pe străzile din Amsterdam. Ei, dar acesta este un oraș progresist. Anume aici am avut ocazia să văd cum două „taxiuri" — „Tesla S" și „Tesla M" — își disputau locul la intrarea în hotelul nostru.

Iar cu o mașinuță „Nissan Leaf" te puteai deplasa gratis de la hotel până la cea mai apropiată stație de metrou.

De ce mai suntem atât de departe de utilizarea în masă a electromobilului?

Deocamdată există multe lucruri care stau în calea dezvoltării pieței noilor electromobile. Și, probabil, cauza principală nu constă în lipsa infrastructurii necesare (a stațiilor de alimentare pentru electromobile). Am impresia (și nu numai eu) că noile electromobile au un preț de piață destul de mare.

Prima mașină fără volan și pedale

Deja am menționat că prețul pentru „Renault Zoe" în 2017 pornea de la 30 de mii de euro. Tot atât (30 — 35 de mii) costa și noul „Nissan Leaf" de generația anterioară. Pe acest fundal, prețul pentru ultimul model „Tesla 3" Elon Musk nu mai pare atât de fabulos.

Totodată, trebuie ținut cont de faptul că electromobilele cu un asemenea preț nu sunt chiar atât de încăpătoare și luxoase, ele făcând parte mai curând din „clasa-compact". Iar uneori chiar și din clasa celor de mici dimensiuni, dacă ne amintim de „Smart Electric" cu două locuri sau de același „Fiat 500".

Când va ajunge și la noi programul „Rabla"?

În unele țări, de exemplu în România, statul îi stimulează suplimentar pe automobiliști să treacă la mijlocul de transport electric. Cunoscutul program românesc „Rabla" de înlocuire a mașinilor vechi cu altele noi a obținut în 2017 posibilități extinse. Acum, cumpărătorii noilor electromobile primesc subvenții suplimentare în valoare de 10 000 de euro.

Astfel, noul „Nissan Leaf" costă deja nu 30 000 de euro, ci 18 500. Iar noua camionetă electrică „Renault Kangoo", cu o capacitate de 650 kg, costă 15 — 16 mii de euro.

Pot oare spera automobiliștii ”progresiști” din Moldova la ceva similar din partea Guvernului? Întrebarea este mau curând una retorică.

Partenerul proiectului ECOmobil.MD