Prognoze: 10 riscuri majore cu care se va confrunta lumea în anul 2018

Experții Eurasia Group au relevat 10 mari riscuri cu care se va confrunta lumea în anul 2018
Sputnik

CHIŞINĂU, 7 feb — Sputnik. Ian Bremmer, fondatorul organizației Eurasia Group, specializată pe consultanță în materie de politică internațională, descrie, într-un articol publicat în Times, 10 riscuri majore cu care se va confrunta lumea în anul 2018.

În opinia acestuia, "democrația liberală este astăzi mai puțin legitimă decât oricând după cel De-Al Doilea Război Mondial, iar ordinea mondială se destramă".

"În ultimii 20 de ani în politica internațională au existat mai multe șocuri și situații de criză, se pare însă că în anul 2018 va apărea o situație deosebită, care va presupune o criză neașteptată în plan geopolitic, asemănătoare cu criza financiară din 2008", scrie autorul.

1. Sporirea influenței Chinei

China își propune să devină lider în cosmos și în domeniul științei

În timp ce la Washington lipsește o politică coordonată și consecventă, guvernul Chinei a revăzut condițiile externe ale existenței țării, a stabilit noi reguli, a elaborat o strategie globală de comerț și investiții mult mai eficientă și utilizează companiile tehnologice chineze pentru promovarea propriilor interese de stat. Beijingul investește și își extinde influența, asigurând că nu se va amesteca în viața politică și economică a țărilor care tind să se apropie de China, se orientează spre ea și o imită. Mediul global de afaceri trebuie să se adapteze la noile reguli, standarde și metode. În anul 2018 va deveni tot mai probabil un conflict americano-chinez, în special în domeniul comercial.

2. Posibilitatea apariției unor conflicte catastrofale

Din perioada atentatelor teroriste din 11 septembrie nu a existat vreo criză geopolitică serioasă, însă astăzi există multe domenii în care acțiunile necalculate sau o judecată greșită ar putea să provoace un conflict internațional.

Cel mai probabil risc al unui incident este legat de concurență și conflicte în spațiul cibernetic, luptele în jurul Coreei de Nord, calculele greșite pe câmpul de luptă din Siria, sporirea tensiunilor între SUA și Rusia, răspândirea luptătorilor ISIS în Siria și Irak.

3. Războiul rece tehnologic

Cea mai dură luptă are loc pentru centrele de influență economică în domeniul elaborării noilor tehnologii informaționale. SUA și China vor concura în supremația în domeniul inteligenței artificiale și tehnicii performante, precum și vor lupta pentru dominarea pe piață. Autoritățile țărilor din Africa, India, Brazilia și chiar statele europene vor trebuie să decidă în cine ar trebui să aibă încredere și ce producție sau standarde trebuie să accepte. Fragmentarea pieței comune a tehnologiilor creează atât riscuri pentru piață, cât și riscuri legate de afectarea securității informaționale, în special în contextul luptei companiilor naționale cu virusurile globale.

Cinci regiuni care ar putea provoca ce de-al treilea război mondial în 2018

4. Factorul mexican

2018 va deveni unul crucial pentru Mexic, pentru că negocierile cu privire la revizuirea acordului nord-american de comerț liber (NAFTA) a ajuns la o etapă critică, iar alegătorii urmează să aleagă un nou președinte. Eșuarea negocierilor cu privire la NAFTA nu vor presupune anularea acordului, însă incertitudinea legată de viitorul acestuia va avea un impact negativ asupra economiei mexicane, luând în considerație dependența acestei țări de comerțul cu SUA. În ceea ce privește alegerile prezidențiale, care urmează să aibă loc în iulie, din cauza scandalurilor de corupție, activității traficanților de droguri și ritmuri scăzute a creșterii economice sporesc sentimentele de nemulțumire ale populației față de puterea politică. Necesitatea unor schimbări devine un argument în favoarea lui Andres Manuel Lopez Obrador, care întruchipează o politică economică ostilă față de investitori.

5. Relațiile tensionate între SUA și Iran

Donald Trump are o aversiune față de Iran. Acordul nuclear din 2018 ar putea rămâne în vigoare, însă există pericolul denunțării acestuia. Trump va continua să susține Arabia Saudită și să promoveze o politică de descurajare a Iranului și Siriei, Irak, Liban și Yemen.

Violențele continuă în Iran: Cine vrea "schimbarea" în această țară

SUA va utiliza mai des sancțiuni împotriva Iranului pentru testarea rachetelor balistice, presupusa susținere a terorismului și încălcarea drepturilor omului. Iran va opune rezistență. Dacă acordul nuclear va fi denunțat, Iran își va relansa programul nuclear, iar în regiune va apărea din nou pericolul atacurilor din partea SUA sau/și Israel.

6. Slăbirea instituțiilor

Guvernele, partidele politice, instanțele de judecată, instituțiile de presă și financiare, care asigură și susțin pacea și prosperitatea continuă să piardă din încrederea opiniei publice, de care depinde legitimitatea lor. În anul 2018 populismul care s-a născut în timpul votării pentru Brexit și alegerii lui Donald Trump, va oferi un impuls pentru un populism anti-nomenclaturist periculos și în țările în curs de dezvoltare.

7. Neoprotecționismul

În rezultatul activizării mișcărilor împotriva establishment-ului în statele cu o economie de piață dezvoltară, politicienii sunt nevoiți să-și schimba abordarea față de concurența economică globală — aceștia ocupă o poziție intransigentă, utilizând tactica epuizării oponentului. În rezultat, sporește starea de izolare și înstrăinare. Neo-protecționismul creează bariere nu doar pentru industria de prelucrare și agricultură, dar și în economia digitală și domenii inovative. Noile bariere sunt mai puțin vizibile: în loc de taxe de import și cote, astăzi sunt aplicate restricțiile interne: programe de susținere financiară, dotații, subsidii și îndemnurile de "a cumpăra mai multă producție autohtonă".

Protecționism economic: Dodon vrea revizuirea Acordului de Liber Schimb cu UE

8. Contradicții în Marea Britanie

Marea Britanie se confundă cu probleme serioase legate de negocierile dure pentru ieșirea din UE, dar și cu riscul declanșării unei crize politice interne. În ceea ce privește Brexit, principiul potrivit căruia "atât timp cât nu se va discuta despre toate punctele, nu se va conveni nimic", va fi cauza unor confruntări la infinit din cauza unor chestii minore invocate de reprezentanții ambelor părți.

În ceea ce privește politica internă, gestionarea procedurii de ieșire din UE ar putea să coste mult premierul, care va fi nevoită să-și dea demisia. Dacă se va întâmpla acest lucru, locul May ar putea fi ocupa de un conservator cu o poziție mult mai dură, ceea ce va îngreuna negocierile pe marginea articolului 50. Fie, după noi alegeri parlamentare, acesta va fi înlocuită de liderul partidului laburist Jeremy Corbyn.

9. Politica identității în Asia de Sud

Islamismul în unele părți ale Asiei de Sud-Est servește drept sursă pentru formele locale ale populismului, cum ar fi în Indonezia și Malaezia. Recent s-au întețit nemulțumirile față de etnicii chinezi, care în câteva țări dispun de averi colosale, în special în Indonezia. Persecuțiile minorității musulmane rohingya în Myanmar a provocat o nouă criză umanitară. În India, în ajunul alegerilor din 2019, prim-ministrul Modi ar putea să facă uz de mesaje naționaliste pentru a atrage mai mulți susținători, susținând elementele radicale ale societate care își îndreaptă atacurile asupra musulmanilor și hinduiștii din castele inferioare.

Analişti: SUA nu vor putea învinge Rusia în „lupta pentru Asia”

10. Securitatea Africii

În anul 2018 urmările negative ale destabilizărilor de la periferiile Africii (Mali, Sudanul de Sud, Somalia) se vor extinde și în țările mai importante (Coasta de Fildeș, Nigeria, Kenia, Etiopia). Principalele amenințări sunt legate de terorism. Partenerii străini care ajutau la stabilizarea statelor slabe în trecut, azi sunt dezorientați. Kenia, Nigeria, Uganda și Etiopia sunt lovite de problema necesității alocării mai multor resurse pentru asigurarea securității, fiind nevoite să reducă alte cheltuieli, în timp ce atentatele afectează investițiile străine.

Eurasia Group a fost înființată în anul 1998 de Ian Bremmer și dispune de sedii în New York, Washington, London, Tokyo, São Paulo, San Francisco, și Singapore. Compania dispune de 500 de experți din 90 de state din Asia, American Latină, Europa, Asia Mijlocie și Africa.