Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Export versus import. Ce preferă moldovenii să cumpere și să vândă

În unsprezece luni ale anului trecut, exportul a crescut cu peste 18 la sută, iar importul cu – 20 la sută
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Valoarea mărfurilor exportate în perioada ianuarie-noiembrie 2017 a crescut cu 18,4 la sută sau cu 341 de milioane de dolari, faţă de aceeași perioadă din anul 2016. 

Incredibi, dar adevărat: Moldova exportă petrol în Ucraina. Cum este posibil

Potrivit datelor statistice prezentate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, 67 la sută dintre acestea au constituit mărfuri autohtone, iar 33 la sută – reexport. În țările Uniunii Europene exporturile dețin o cotă de 65,7 la sută, iar în țările CSI – 19,5 procente. 

Cea mai mare influență asupra creșterii exportului a avut-o exportul de mașini, aparate electrice, care a crescut cu 37,1%, comparativ cu aceeași perioadă din 2016. De asemenea, s-a majorat exportul de legume și fructe, semințe și fructe oleaginoase, cereale, băuturi.

Și valoarea mărfurilor importate în lunile ianuarie-noiembrie 2017 s-a majorat. Aceasta a crescut cu 20 de procente sau cu 731 de milioane de dolari față de perioada ianuarie-noiembrie 2016. 

Cea mai mare influență asupra creșterii importului au avut-o importul de petrol, energie electrică, mașini și aparate, produse medicinale și farmaceutice.

Evoluţia comerţului exterior, în perioada ianuarie-noiembrie 2017, a fost influenţată de evoluția preţurilor mondiale la produsele alimentare şi resursele energetice, de relansare a producției în unele sectoare industriale, de situaţia economică din regiune, dar şi de aprecierea valutei naţionale. De asemenea, unul dintre factorii principali care a influenţat comerţul exterior a fost creșterea esențială a volumului producţiei agricole în anul 2016, precum și continuarea trendului pozitiv al sectorului agricol din anul 2017.