Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

100 de ani de la nașterea celui mai longeviv lider politic moldovean

Astăzi s-au împlinit exact 100 de ani de la nașterea lui Ivan Bodiul, cel care în perioada sovietică, timp de 19 ani, a deținut funcția de prim-secretar al Partidului Comunist din RSS Moldovenească (1961-1980).
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 ian — Sputnik. Perioada în care Ivan Bodiu a administrat Republica Sovietică Socialistă Moldovenească este incontestabil una de prosperitate economică și de dezvoltare fără precedent a capacităților industriale, agricole și de infrastructură în țara noastră. Pentru acest fapt, mulți își manifestă și astăzi respectul pentru acest lider comunist sovietic local, menționând că în cei 27 de ani de independență a Republicii Moldova nu s-a realizat nici măcar 10 la sută din ceea ce s-a construit în cei 19 ani de mandat al lui. Dimpotrivă, menționează aceștia, după declararea Independenței Republicii Moldova a fost distrusă, ruinată și furată industria țării, care atunci atingea un nivel tehnologic de invidiat chiar pentru multe state capitaliste.

Ivan Bodiul, dat drept exemplu lui Pavel Filip, Andrian Candu și Igor Dodon

Criticii lui Ivan Bodiu îi impută ceea ce le este imputat tuturor liderilor politici comuniști din acea perioadă: în special, multe demagogie, autoritarism, reprimarea valorilor și tradițiilor naționale și spirituale. Vom menționa că în ultimul an în care s-a aflat la cârma RSSM, în 1985, Ivan Bodiul a obținut titlul de doctor în filosofie cu teza "Lichidarea deosebirilor esențiale dintre oraș și sat în cazul RSSM", fapt pentru care a fost inclus alături de "marii gânditori ai lumii" în Dicționarul de filosofie (publicat tot în 1985).

În mai 1985 a ieșit la pensie și s-a stabilit cu traiul la Moscova.

Familia lui Bodiul a avut relații strânse de prietenie cu liderul comunist de atunci Leonid Brejnev, soția fostului politician moldovean fiind chiar stenografa liderului de la Kremlin. Amintim că și Brejnev a fost prim-secretar al Partidului Comunist din RSS Moldovenească în perioada 1950-1952.

Vom menționa că deși s-a stabilit cu traiul la Moscova, Ivan Bodiul a urmărit cu atenție ceea ce se întâmplă în Republica Moldova după 1991.

Ce automobil conducea Nicolae Ceaușescu acum 49 de ani - FOTO

În 27 martie 2006, el a acordat un interviu agenției de știri Infotag. Atunci Bodiul deplângea răcirea relațiilor dintre Republica Moldova și Rusia, susținând că Republica Moldova nu este în stare să se susțină economic fără a coopera cu Federația Rusă:

„Moldova nu este în stare să-și dezvolte economia de una singură, fără a se integra în cu țări, mai ales, cu Rusia. Statele noastre au o experiență de coexistență istorică — aduceți-vă aminte, cel puțin, de politica lui Ștefan cel Mare! Și apoi, nu trebuie să uităm că secolul globalizării impune integrarea în mod obiectiv, mai ales, în energetică, și aici Rusia nu are alternativă nici în spațiul postsovietic, nici în cel european.

De ce atunci când statele europene tind să dezvolte relațiile cu Rusia, mica R. Moldova face exact contrariul? Involuntar, îți vine gândul că unii politicieni din Moldova, care nu sunt clarvăzători, s-au pomenit sub influența anumitor interese geopolitice și nu văd impactul negativ al acestora asupra poporului și economiei țării.

Ștrandul Bivol, imagini din alt secol: Chișinăul mai pierde un monument istoric

În opinia mea, Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan ar putea fi pentru Moldova un exemplu de promovare a unei politici raționale. Aceste țări nu au întrerupt relațiile științifice și economice cu Rusia, și acum depășesc cu succes dificultățile perioadei de tranziție", afirma Ivan Bodiul în martie 2006.

Vom menționa că el s-a stins din viață în data de 27 ianuarie 2013, la Moscova.

În arhivele televiziunii publice de la Chișinău se păstrează până astăzi un film documentar făcut în timpul vizitei liderului sovietic de atunci Leonid Brejnev la Chișinău din anul 1974.

Filmul, realizat de Studioul "Telefilm-Chișinău" îi surprinde pe Leonid Brejnev și Ivan Bodiul defilând pe străzile Capitalei (bulevardul Negruzzi și Dacia), într-o limuzină decapotabilă.