Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CEC vine cu unele precizări după scrutinul de ieri

© Sputnik / Mihai CarausЦИК об окончательных результатах первого тура выборов президента РМ
ЦИК об окончательных результатах первого тура выборов президента РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Au mai rămas să fie numărate buletinele de vot din două secții de votare din SUA, care s-au închis acum două ore, iar în scurt timp vom avea rezultatele preliminare finale. La cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale au participat 1 650 131 de alegători.

CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Datele preliminare arată că Maia Sandu a adunat 57,74% din voturi, iar Igor Dodon - 42,26%. 

Выборы президента Молдовы - заявления ЦИК - Sputnik Moldova
CEC a anunțat rezultatele preliminare oficiale ale alegerilor
Totodată, datele CEC arată că cele mai active în acest scrutin au fost femeile. 54,33 la sută dintre acestea și-au exercitat dreptul la vot. Bărbații s-au prezentat într-un număr de 45,67 la sută. Numărul de alegători de la scrutinul prezidențial din 15 noiembrie s-a repartizat în felul următor: 

8, 44% - au vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani;

24,58% - 26-40 de ani;

24,78% - 41-55 ani;

31,93% - 56-70 de ani;

10,27% reprezintă electoratul cu vârstă de peste 71 ani.

Vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, a menționat în cadrul briefing-ului de astăzi că numărul diasporei este unul impunător. Astfel, datele arată că 260 079 de alegători din străinătate au mers duminică la urne. Potrivit CEC, aceasta cifră reprezintă cel mai mare număr de votanți de la organizarea secțiilor de votare în străinătate. 

Cei mai activi alegători din diasporă s-au dovedit a fi cei din Franța, Marea Britanie, Germania și Italia. 

Șarban a menționat că CEC urmează să analizeze toate cele peste 300 de sesizări venite din partea alegătorilor. Totodată, vor fi documentate și încălcările depistate de către observatori. Vicepreședintele CEC a spus că șapte secții de votare s-au închis înainte de timp, din cauza epuizării numărului de buletine de vot.

O secție de votare din Paris, Franța, alegeri prezidențiale 2020, turul doi  - Sputnik Moldova
Diaspora votează masiv în turul doi: Câți au votat până acum
El a mai menționat că în adresa CEC au ajuns mai multe plângeri din partea diasporei, care așa și nu a mai reușit să voteze din cauza lipsei de buletine. Șarban a spus că toate aceste situații vor fi analizate, astfel ca în viitoarele scrutine să fie evitate asemenea situații.

Vladimir Șarban a vorbit și despre necesitatea modificării Codului Electoral, astfel încât procesul de vot să se desfășoare în condiții mult mai bune pentru cetățeni. Vicepreședintele CEC a mai spus că există lacune și la întocmirea listelor electorale: „Am avut adresări din partea cetățenilor, unii au venit cu copiile certificatelor de deces ale rudelor. Uite că de 20 de ani, persoana decedată se mai regăsește în listă. Probabil că este și vina noastră, dar ar trebui cu toții, cu toată societatea, odată și odată să lichidăm acest neajuns”, a conchis Vladimir Șarban. 

Procesele verbale procesate oferă în prezent informației un caracter preliminar, până când la Comisia Electorală Centrală (CEC), vor fi prezentate documentele electorale în original.

Codul Electoral prevede că, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. Totuși, Comisia Electorală Centrală are la dispoziție 5 zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor, ulterior, în termen de 3 zile de la data semnării acestuia, va prezenta Curţii Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului prezidențial. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0