Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Votul s-a încheiat: Secțiile de votare din țară s-au închis

© Photo : Miroslav RotariВыборы президента Молдовы
Выборы президента Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova s-a încheiat primul tur al alegerilor prezidențiale. La ora 21:00 s-au închis toate secțiile de votare din țară. Votul continuă însă în unele țări din occident, care au alt fus orar.

CHIȘINĂU, 1 nov - Sputnik. Cele peste 2000 de secții de votare deschide în țară și-au închis ușile la ora 21:00. Prezența la urne a constituit 42,73%. 

Scrutinul a fost marcat de mai multe incidente. Majoritatea se referă la transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare, blocarea accesului la urne, agitația electorală, îngrădirea accesului în secțiile de vot și fotografierea buletinelor de vot de către cetățeni – fapt interzis de legislație.

 брифинг ЦИК-а 2020 - Sputnik Moldova
Oficial: CEC consideră alegerile de astăzi valabile

Votul continuă însă peste hotarele țării, în statele care se află la vest de Moldova și au alt fus orar. 

Diaspora a fost foarte activă în cadrul scrutinului prezidențial. În multe secții de votare din afara țării s-au format cozi imense. Aglomerație s-a înregistrat în Franța, Marea Britanie, Italia, Federația Rusă, Germania, etc. 

Opt candidați aspiră la funcția de șef al statului. Este vorba de Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”, Andrei Năstase, desemnat de Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, Igor Dodon, candidat independent, Violeta Ivanov, desemnată de Partidul Politic „Șor”, Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” și Dorin Chirtoacă, desemnat de Blocul electoral UNIREA.

Conform Constituției, președintele Republicii Moldova este ales pentru un mandat de patru ani și preia funcția în ziua depunerii jurământului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0