Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima oră! CEC a anunțat primele rezultate: Cine sunt candidații care ajung în Parlament

© Sputnik / Mihai CarausComisia Electorală Centrală a Republcii Moldova
Comisia Electorală Centrală a Republcii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2021
Abonare
După închiderea secțiilor de votare, Comisia Electorală Centrală anunță primele rezultate ale scrutinului electoral. Iată care sunt rezultatele după procesarea a 26% dintre procesele verbale.
CHIȘINĂU, 11 iul - Sputnik. După prelucrarea a 26% dintre procesele verbale, Comisia Electorală Centrală anunță următoarele rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie:
  1. Partidul Acțiune și Solidaritate - 39%
  2. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 34%
  3. Partidul Politic „ȘOR” - 11%
  4. Blocul Electoral „RENATO USATÎI” - 3,95%
  5. Partidul Platforma Demnitate și Adevăr - 1,37%
Până la această oră au fost procesate 26% dintre procesele verbale.
© Sputnik / Vadim RusuTop 5: Partidele care au acumulat cele mai multe voturi
Top 5: Partidele care au acumulat cele mai multe voturi - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Top 5: Partidele care au acumulat cele mai multe voturi
Conform Codului Electoral, pragul minim de acces în Parlament pentru partide sau alte organizații social-politice este de 5%, pentru un blocuri electorale – de 7%, iar pentru candidații independenți – de 2%. Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puțin de 1/3 din numărul total al alegătorilor.
Procesele-verbale cu privire la rezultatul votării vor trebui să fie transmise către CEC nu mai târziu de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare. Până la 20 iulie 2021 inclusiv, Comisia Electorală Centrală va transmite către Curtea Constituțională documentele electorale privind organizarea şi desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, dar și rezultatele totalizării voturilor pe țară. 
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2021
Politică
LIVE TEXT: Alegeri parlamentare anticipate în Moldova - votarea, rezultate
Până la 25 iulie 2021 inclusiv, Înalta Curte va confirma sau infirma legalitatea alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova, va valida mandatele deputaților aleși și va confirma lista candidaților supleanți. Ulterior, Curtea Constituțională va transmite Parlamentului procesul verbal cu privire la rezultatele alegerilor, însoțit de avizul Curții Constituționale și hotărârea privind validarea mandatelor de deputat. Moldovenii aleg astăzi deputații care vor constitui Parlamentul de legislatura a XI-a.
Acest scrutin este organizat anticipat după ce Parlamentul de legislatura a X-a a fost dizolvat de președintele țării, Maia Sandu. Decretul de dizolvare a fost semnat de Sandu pe 28 aprilie.
Pentru cele 101 mandate de deputat concurează candidați din 20 partide politice, 2 blocuri electorale și un candidat independent.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0